Friss hírek

2009.06.03. 11:36

KLÍMA - Az egykori szovjet tömb a klímaváltozás tűzvonalában

<p>Magyarországon és Lengyelországban az évszázad közepére ugyanannyi kánikulai nap lesz évente, mint most Spanyolországban és Szicíliában - állapította meg egy világbanki klímaváltozási tanulmány. Eszerint évi 22-37-tel lesz több forró nap, amikor a csúcshőmérséklet meghaladja majd a 30 fokot.</p>

A Világbank dokumentum az egykori szovjet tömb országaival és Törökországgal foglalkozik. Hangsúlyozza, hogy ebben a térségben jelentősebb lesz a klíma melegedésének hatása, mint eddig feltételezték. Ennek a kommunizmus kori környezetpusztítás és az infrastruktúra rossz állapota az oka. Emiatt ez a térség nincs felkészülve a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra.

A Lengyelországtól Kazahsztánig, az Északi-sakkörtől a Kaukázusig terjedő területen gyakoribbak lesznek az árvizek, a szárazságok, hőhullámok, viharok és erdőtüzek - foglalja össze a dokumentum.

Emelkedni fog a vízszint a Balti-tengeren, a Földközi-tenger keleti medencéjében, a Fekete-tengeren és a Jeges-tengeri partvidéken. Ezzel szemben a Kaszpi-tó szintje még gyorsabban fog apadni a párolgás miatt.

Az egykori keleti tömb országai szegények, nem tudatosították a klímaváltozást, a rossz minőségű épületek nehezen fognak ellenállni a szélsőséges időjárásnak.

A pazarló öntözőrendszerek, a talajvízkészletekkel folytatott rablógazdálkodás és a folyóeltérítések fokozzák a térség veszélyeztetettségét.

A világbanki jelentés szkeptikus azokkal az az elképzelésekkel szemben, amelyek szerint a felmelegedés következtében Oroszország az északi fagyos vidékei mezőgazdasági művelésre alkalmasakká válnak. A dokumentum szerint a nem megfelelő mezőgazdasági rendszerek miatt Oroszország nem lesz képes kiaknázni ezt a lehetőséget.

Az egyetlen bíztató a Világbank jelentésében az, hogy a következő évtizedben a klímaváltozás ebben a térségben még kezelhető mértékű lesz, és ez lehetőséget ad arra, hogy az országok erőt gyűjtsenek a védekezésre. A dokumentum azt tanácsolja, hogy az országok változtassanak a vízhasználási szokásokon, fejlesszék az elhanyagolt infrastruktúrát és javítsák a katasztrófalhárítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!