Friss hírek

2009.06.24. 10:50

Kevesebb habzó anyag kerülhet a Rábába júliustól

<p>Egy új szűrőberendezést üzemeltet júliustól az ausztriai Boxmark bőrgyár, így kevesebb olyan anyag kerülhet majd a Rábába, amely eddig a habzását okozta. Szabó Imre környezetvédelmi miniszter és osztrák kollégája kedden este folytatott megbeszélést - egyebek mellett - erről is.</p>

A Boxmark nevű cég feldbachi bőrgyárában a jelenlegi szennyvíztisztítót egy szűrőberendezéssel egészítik ki: ennek lényege, hogy a biológiai úton megtisztított szennyvízből eltávolítja a korábban a Rába habzását okozó anyagokat. Ezzel tehát kevesebb ilyen anyag kerül a folyóba és csökkenhet a habzás. A csaknem 2 millió euróba kerülő beruházáson az utolsó simításokat végzik, a berendezés próbaüzeme várhatóan július elsejével indul - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Szabó Imre és Nikolaus Berlakovich megbeszélésén szóba került a Rábakeresztúrra tervezett hulladékégető ügye is: a független osztrák Környezetvédelmi Szenátus még vizsgálja ugyanis az égetőmű engedélyezéséhez benyújtott magyar fellebbezéseket. A magyar miniszter a szövetségi kormány közvetítő szerepét kérte annak érdekében, hogy az égetőmű az országhatártól távolabb épüljön meg.

A nemzetközi klímatárgyalások kapcsán a magyar miniszter kifejtette: kulcsfontosságúnak tartja, hogy a fejlett államok további kibocsátás-csökkentésről a Kiotói Jegyzőkönyv égisze alatt készülő egyezség csak az új globális megállapodással összhangban szülessen meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!