Friss hírek

2009.06.22. 13:11

KDNP: A kormány nem ért a szociálpolitikához

<p>A kormány ellehetetleníti a fiatalok lakáshoz jutását és a gyerekvállalást legutóbbi lépéseivel, vagyis az általános forgalmi adó (áfa) emelésével, a gyes időtartamának csökkentésével és a szocpol-támogatás megszüntetésével - mondta hétfői napirend előtti parlamenti felszólalásában Soltész Miklós, a KDNP frakcióvezető-helyettese. Herczog László, szociális és munkaügyi miniszter válaszában emlékeztetett rá, hogy 2002 és 2008 között 60 százalékkal emelkedett a családtámogatásra fordított összeg, ez pedig a kiadások arányában magasabb az európai átlagnál.</p>

A gazdasági válság kirobbanása óta 230 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma. Az első Gyurcsány kormány megalakulása óta követően pedig félmillióval emelkedett a létminimum környékén élők létszáma - mondta hétfői, napirend előtti felszólalásában Soltész Miklós. A KDNP frakcióvezető-helyettese szerint a kormány nem ért a szociálpolitikához, ha ellehetetleníti a fiatalok lakáshoz jutását és a gyerekvállalást. Az ellenzéki politikus ezért felszólította a kabinetet, hogy a jövőben ne hivatkozzon arra: mennyi pénzt adott családtámogatásra.

Az állami kiadások 13 százalékát családtámogatásra fordítják, szemben a 8 százalékos EU átlaggal - mondta a napirend előtti felszólalásra adott válaszában a szociális és munkaügyi miniszter. Herczog László hozzátette: egyre nagyobb hangsúlyt kap a kormány politikájában a nők munkához juttatásának támogatása. A tárcavezető szerint ezt szolgálja a gyes és a gyed időtartamának rövidítése is. Ha a szülő hosszú éveket tölt otthon, az megnehezíti visszajutását a munkaerőpiacra, a kormány ezért az óvodai férőhelyek bővítését és a rugalmas munkavégzést támogatja - tette hozzá a tárcavezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!