Friss hírek

2009.06.23. 12:39

INFLUENZA - Ausztráliában a bennszülöttek nagyobb veszélyben vannak

<p>Az ausztrál egészségügyi hatóságok kedden felhívták a figyelmet, hogy a bennszülötteket fokozottan veszélyezteti a sertésinfluenza. Nicola Roxon egészségügyi miniszter kijelentette, hogy mivel a bennszülöttek élnek a legszegényebb és legegészségtelenebb körülmények között, és körükben gyakoribbak a betegségek, így az új H1N1-es influenza is könnyebben megfertőzheti őket.</p>

Ausztráliában pénteken követelte az első emberéletet az új influenza. Az áldozat egy 26 éves bennszülött volt.

Kedden jelentették be, hogy a hétvégén egy nem bennszülött sertésinfluenzás férfi is meghalt.

De az egészségügyi miniszter közölte, hogy az őslakosság külön problémát képez, és a hatóságok fokozottan gondoskodnak a bennszülöttek antivirális gyógyszerrel való ellátásáról. Rendkívüli egészségügyi csoportot küldenek abba a távoli faluba, ahol a sertésinfluenzában meghalt bennszülött lakott. A csoport influenza ellenes szereket, szájmaszkokat, fertőtlenítőszereket visz magával.

Az Északi Területeken, ahol a bennszülöttek a lakosság egyharmadát teszik ki, az elzárt településeken és a városszéli bennszülött gettókban tartósan terjed a sertésinfuenza. Az egészségügyi hatóságok védőfelszerelést, tesztanyagokat és antivirális gyógyszereket juttattak ezekre a településekre.

Az 520 ezer bennszülött az ausztrál lakosság 2,5 százalékát teszi ki. Körükben 17 évvel alacsonyabb a várható élettartam, viszont gyakoribb a gyermekhalandóság, az alkoholizmus és a börtönbüntetés.

Az Egészségügyi Világszervezet nem utolsósorban a sertésinfluenza ausztráliai terjedése miatt minősítette a helyzetet világjárványnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!