Friss hírek

2009.06.11. 09:40

INFLUENZA - A világjárvány küszöbén - ma rendkívüli szakértői konzultáció a WHO-nál

<p>Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön rendkívüli szakértői konzultációt tart tudósokkal a sertésinfluenza-vilgjárvány esetleges bejelentéséről. Az értekezlet délben kezdődik, tényét a WHO szóvivője megerősítette.</p>

Előző nap a WHO főigazgatója, Margaret Chan telekonferenciát tartott az új H1N1-es influenzától legjobban sújtott országok egészségügyi minisztereivel. Arról kívánt meggyőződni, hogy vannak-e vitathatatlan bizonyítékok az új vírus helyi gócokból való terjedésére. (Ez ugyanis az egyik kritériuma a járvány világjárvánnyá való minősítésének).

A WHO nagy figyelemmel követi a járványhelyzetet Ausztráliában, Nagy-Britanniában és Japánban, mert ezek az országok egyre növekvő fertőzésszámokat jelentenek, és nincsenek azonos WHO-régióban az amerikai földrésszel, ahol az új vírus felbukkant.

A WHO április végén, az új influenzavírus mexikói felbukkanása után előbb hármasról négyesre, majd két nappal később ötösre emelte a járványhelyzet minősítését a hatfokozatú riasztási skálán. Az ötös szint azt jelenti, hogy bármely pillanatban kitörhet a világjárvány, és a kormányoknak már csak kevés idejük maradt a világjárvány esetére eltervezett vészintézkedések bevezetésére.

A hatos fokozat kihirdetésének az a kritériuma, hogy az új vírus már nemcsak abban a WHO-régióban (ebben az esetben az amerikai földrészen) terjed tartósan, ahol először felbukkant, hanem máshol is.

A WHO-t számos bírálat érte korábban azért, hogy csak az új vírus földrajzi terjedése alapján deklarálta az ötös riasztási szintet, holott a kórokozó csak enyhe lefolyású megbetegedéseket okoz. A járványügyi szakemberek szerint azonban félő, hogy az új vírus a déli féltekén a most induló téli influenzaszezonban keveredik szokásos vírusokkal, és agresszívebbé válik.

A WHO legutóbbi, szerdai összesítése szerint az új vírus a világ 74 országában 27.737 megbetegedést okozott, ebből 141 végződött halállal.

A legtöbb fertőzés az Egyesült Államokban, Mexikóban, Kanadában, Chilében, Ausztráliában, Nagy-Britanniában és Japánban történt.

Magyarország 3 bizonyított esetet jelentett a WHO-nak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!