Friss hírek

2009.06.02. 21:32

Hét magyar együttes zenél hat európai városban a Zene Ünnepén

<p>Hét magyar zenekar lép fel Európa hat fővárosában a külföldi magyar intézetek szervezésében: a Zene Ünnepére kiírt pályázat nyertesei Bécsben, Brüsszelben, Bukarestben, Párizsban, Pozsonyban valamint Varsóban koncertezhetnek - mondták el a magyar intézetek vezetői kedden Budapesten.</p>

Pozsonyban június 20-án a jazzt elektronikus műfajokkal ötvöző Ez a divat zenekar lép fel. Párizsban az elmúlt évekhez hasonlóan két magyar együttes lesz hallható június 21-én: Deutsch Gábor/Anorganik és az Egy Kiss Erzsi zene mutatkozik be a francia fővárosban.

Mivel Bécsben nem tartják meg a Zene Ünnepét, az osztrák fővárosban november 19-én lép fel a roma és zsidó zenei hagyományokból építkező Judrom Gipsy Klezmer Band. Brüsszelben a 2007-ben alakult Fókatelep zenekar játszik majd, 2009 utolsó negyedévében.

Varsóban Varga Zsuzsa és zenekara ad koncertet. Tölgyesi Attila és a Deepsound zenekar a román tengerparton lép fel augusztus 22-én a Bukaresti Magyar Kulturális Központ szervezésében.

A külföldi magyar intézetek ingyenes fellépést kínáló felhívására 80 együttes adott be több mint 200 pályázatot. A zenekarokat kapcsolati tőkéjükkel, az adott ország nyelvén készített promóciós anyagokkal támogatják az intézetek, az egyszeri fellépési lehetőségen túl.

A Zene Ünnepe Franciaországban indult a nyolcvanas évek elején. A kezdeményezés alapeszméje, hogy legyen egy olyan nap az évben, amikor a zene mindenkié. Azóta Európa számos országában rendeznek ingyenes koncerteket június 21-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!