Friss hírek

2009.06.05. 18:01

HEGYMÁSZÁS - Hazaérkezett Ugyan Anita, az első magyar nő, aki meghódította az Everestet

<p>Hazaérkezett péntek délután Ugyan Anita, aki első magyar nőként sikeresen meghódította a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet. A magyar hegymászónő a pénteki sajtótájékoztatón a Független Hírügynökségnek elmondta: kimerítő, de egyben büszke és boldog érzés a világ legmagasabb pontját elérni.</p>

A magyar hegymászónőnek ez volt a második Everest-expedíciója, 2001-ben egy magyar csapattal már eljutottak 7800 méterig, akkor azonban egy baleset miatt kénytelenek voltak visszafordulni. Ugyan Anita elmondta: régóta szeretett volna visszatérni a Himalájába és ez most, egy külföldi csapattal sikerült is.

Ugyan Anita a mászás körülményeiről elmondta: a rossz idő miatt a csúcstámadás előtt két hétig vesztegeltek az alaptáborban, de ettől eltekintve megfelelőek voltak a feltételek, így sikerült is feljutni. Igaz, a rendkívüli hideg miatt csak rövid időt töltöttek fennt. A csapat ezúttal a déli, nepáli oldalról indult, amely igen sok veszélyt rejt, több baleset is történt már az idei szezonban ezen a környéken. A mászás is kimerítő volt. Ennek ellenére egyszer sem fordult meg a magyar hegymászó fejében, hogy visszaforduljon.

A mászás előtt egyébként hosszú felkészülést is végigcsinált Ugyan Anita, futással és kerékpározással készült, hogy állóképességét növelje. A fitneszedzőként dolgozó Ugyan Anita további terveiben szerepel még 8000 méteres csúcs.

A Mount Everestet eddig körülbelül háromezren hódították meg, közülük 150 nő.Ugyan Anitának ez volt a negyedik, 8000 méternél magasabb hegycsúcsa. Magyarországról eddig három embernek sikerült eljutni a világ legmagasabb pontjára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!