Friss hírek

2009.06.04. 19:11

Hatalmas tömeg emlékezik a Tienanmen-téri diákokra Hongkongban

<p>Hatalmas tömegek emlékeznek gyertyákkal és mécsesekkel Hongkongban a pekingi Tienanmen-téren vérbefojtott kínai diákmegmozdulások huszadik évfordulójára. A rendőrség szerint 60 ezren, a szervezők szerint "legalább 150 ezren" vannak jelen az egész éjjel tartó virrasztáson.</p>

Hongkongban eddig is minden évben megemlékeztek az évfordulóról, de ekkora tömeg csak a kilencvenes években gyűlt össze. A kínai vezetés 1989 májusában először eltűrte, majd megengedte, hogy demokráciát és szólásszabadságot követelő diákok százai, majd ezrei gyülekezzenek és táborozzanak le Peking legnagyobb terén.

A vezetésen belüli vitákban aztán végül a keményvonalasok kerekedtek felül és június 4-én tankokkal támadtak a teret elhagyni nem akaró diákokra. A mészárlás áldozatainak pontos száma ma sem ismert. Peking hivatalosan "néhány tucat" halottról beszél, a szemtanúkra hivatkozó beszámolók azonban több ezer fiatal legyilkolását valószínűsítik.

A Tienanmen-tér körüli hatalmi harcoknak esett áldozatul a Kínai Kommunista Párt akkori első titkára is, aki hajlott volna arra, hogy tárgyaljon a diákokkal. A mozgalom vérbe fojtása után Csiang Cö-mint azonnal félreállították és attól kezdve haláláig gyakorlatilag házi őrizetben élt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!