Friss hírek

2009.06.08. 05:21

GKI: őszre elérjük a recesszió mélypontját, a kilábalás lassú lesz

<p>A magyar gazdaság a II-III. negyedévben várhatóan eléri a recesszió mélypontját, a kilábalás azonban a visszaesésénél kevésbé látványos lesz - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készített előrejelzésében. Az év egészében a gazdaság 5,5 százalékkal esik vissza, az évközepi áfa- és jövedékiadó-emelés következtében az infláció 7 százalék közelébe ugrik, a munkanélküliség pedig az év végén 10 százalékra növekszik.</p>

Az első negyedévi adatok világszerte rosszabbak a korábban vártnál, a piaci pánik azonban enyhülni látszik: a bizalmi indexek változatlanul pesszimizmust tükröznek, de kissé már javulnak - írják a GKI kutatói.

A magyar gazdaság ágazatai között egyedül a mezőgazdaság teljesítménye nem csökkent az első három hónapban. Az ipar és a külkereskedelem változatlanul nagy mértékben esik vissza, a járműgyártás és a kohászat termelése 40 százalékot megközelítően zuhant, az elektronikai cikkeké 23 százalékkal. Az ipari termelés március és április között is 5 százalékot süllyedt. Némi optimizmusra adhat okot az építőipar márciusi kis mértékű teljesítményemelkedése.

A belföldi kereslet jelentős szűkülése következtében az import az exportnál is jobban csökkent az első negyedévben, az év átlagában azonban a GKI a kivitel 12, a behozatal 15 százalékos csökkenésére számít. Ennek következtébe a külkereskedelmi mérleg 2 milliárd euró többletet mutathat 2009 átlagában.

Július elsején emelkedik az áfa és a jövedéki adók, igaz az alapvető élelmiszerek és a távhő kedvezményes kulcs alá kerül. A kommunális szolgáltatások árában maradéktalanul érvényesül az áfa növekedése, a piaci szolgáltatások esetében azonban a gyenge kereslet miatt csak részben fog megjelenni. A fogyasztói árak összességükben az év végére 6,8 százalékra növekednek, éves átlagban az infláció 4,5 százalék lesz a GKI szerint. A munkanélküliség a tavaszi 9,9 százalékról 2009. decembere végéig 10 százalékra növekszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!