Friss hírek

2009.06.03. 12:56

FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS - Kerékpárkölcsönző hálózat kialakítására pályázik a főváros

<p>Uniós pályázatot nyújt be a főváros közösségi kerékpárkölcsönző hálózat kialakítására - erről szerdai ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés. A rendszert párizsi vagy bécsi mintára alakítanák ki, ahol a kerékpárok telepített dokkolóállomásokon vehetők fel, illetve tehetők le. Az előterjesztés 1000-1200 kerékpárral, és átlagosan 300-500 méterenként elhelyezett dokkolóállomásokkal számol. A főváros 900 millió forintos uniós támogatást szeretne elnyerni, és 420 millió forintos önrészt biztosítana.</p>

A nemzetközi tapasztalatok szerint a kerékpár a belvárosi közlekedésben hatékony és környezetbarát alternatíva. Az előzetes felmérések szerint a budapestiek 40 százaléka nyitott a mindennapi kerékpározásra, 20 százalékuk pedig szabadidős biciklisnek tekinthető. A kerékpárhálózatot Budapesten a Nagykörút és a Duna által határolt területen alakítanák ki, kiegészítve a Margit és a Petőfi híd közötti Duna parti sávval, valamint a Margit-szigeti bejáróval.

A tervek szerint a rendszer 1000-1200 kerékpárral és 70-80 dokkolóállomással működne, amelyeket 300-500 méterenként alakítanának ki. A beruházás tervezett költsége 1 milliárd 320 millió forint, ebből a főváros várakozása szerint 900 millió lenne az uniós támogatás és 420 millió forint a saját forrás. A pályázatot június 10-ig kell beadni, az elbírálás augusztusra várható. Az elkészülő rendszer üzemeltetőjét közbeszerzési pályázaton választják majd ki. Az éves működési költség az előzetes vizsgálatok szerint várhatóan nettó 200 millió forint lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!