Friss hírek

2009.06.18. 14:27

Folytatódik a szájüregi rákszűrés program

<p>Idén is folytatódik a szájüregi rákszűrés program, több mint 200 orvos és szakdolgozó végzi el a néhány perces vizsgálatot a hozzájuk forduló betegeken. A szűrés azért fontos, mert ez a fajta daganat gyógyítható, ha korán felismerik. Mégis Európában Magyarország első helyen áll a halálozást tekintve.</p>

A programot tavaly indította az Egészségügyi Minisztérium, az ÁNTSZ és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI): több mint 70 ezer ember esett át a szűrésen és 2 ezer emberről kiderült, hogy már kialakult vagy elkezdett kialakulni a szájüregi rák.

Idén is folytatódik a szűrés - mondta el a Független Hírügynökségnek Gábor Edina, az OEFI főigazgatója. Országszerte összesen 209 háziorvos és fogorvos csatlakozott a programhoz és ők kérik meg a hozzájuk forduló betegeket, hogy vegyenek részt a szűrésen. Újdonság a tavalyi évhez képest, hogy már a szakdolgozók végzik el a rövid vizsgálatot, persze szólnak az orvosnak, hogyha problémát találnak. A vizsgálat egyébként néhány perc, a páciensnek mindössze ki kell nyitnia a száját.
Az idén eddig összesített adatok szerint már 11 ezer ember vett részt a szűrésen és mindössze 45 esetben volt valami gond.

Gábor Edina elmondta azt is, hogy idén a program kiegészül egyfajta életmódi tanácsadással is.

A szájüregi rákot, ha időben felismerik, 95 százalékos eredménnyel tökéletesen lehet gyógyítani. Mégis Magyarországon a férfiaknál a harmadik leggyakoribb halálok a rosszindulatú daganatok között, míg a teljes lakosságot tekintve a hetedik.
A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján az elmúlt évben 2737 férfinél és 935 nőnél mutatták ki a betegséget, az elmúlt nyolc évben pedig több mint 30 ezer daganatos beteget regisztráltak.

A szájüregi rák kialakulása főként életmódi okokra vezethető vissza - mondta Gábor Edina. Ez az erős dohányzás és alkoholfogyasztás, éppen ezért a leginkább veszélyeztettek a középkorú vagy idősebb, dohányzó és italozó férfiak.

Gábor Edina elmondta azt is, hogy a veszélyeztetetteknek mindenképp, de másnak is érdemes évente egyszer elvégeztetni a fogorvossal a teljesen egyszerű vizsgálatot. Az ember saját magát nem igazán tudja vizsgálni, de ha bárki bármi szokatlant tapasztal, forduljon szakemberhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!