Friss hírek

2009.06.26. 14:36

Fidesz: A kormányfőé a politikai felelősség a Hír Tv-s drogügyletben

<p>Miután a kormányszóvivő csütörtökön a kormányfő nevében megvédte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert a Hír Tv riportereinek lejáratási ügyében, immár Bajnai Gordon terheli a politikai felelősség - mondta pénteki sajtótájékoztatóján a Fidesz helyettes szóvivője. Cser-Palkovics András hozzátette: a Fidesz hétfőn kezdeményezni fogja az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának összehívását az ügyben, amelyen Draskovics Tibort is meg kívánják hallgatni.</p>

A rendszerváltás óta nem volt példa a sajtószabadság olyan szintű megsértésére, mint amit a Hír Tv riportereinek lejáratása kapcsán tapasztaltak - mondta pénteken Cser-Palkovics András. A Fidesz helyettes szóvivője szerint Draskovics Tibor csak magyarázkodott, amikor megszólalt az ügyben. Az ellenzéki politikus szerint a tárcavezető az elmúlt napokban a sajtó és a Fidesz elől is bujkált.

Cser-Palkovics András megdöbbentőnek és példátlannak nevezte, hogy kormánypárti politikusok, hatalmukkal visszaélve próbáltak csapdába csalni munkájukat végző újságírókat. A Fidesz ezért hétfőn kezdeményezni fogja az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának összehívását. A politikus reméli, hogy a testület még a nyári szünet előtt összeülhet.

A Fidesz Draskovics Tibor lemondását követeli, ám a kormányszóvivő legutóbbi nyilatkozata után - amelyben a kormányfő nevében kiállt a miniszter mellett - a politikai felelősség immár Bajnai Gordont terheli.

Az ügy még tavaly robbant ki. A Hír TV munkatársai azt mondják, hogy egy férfi megkereste őket és azt mondta: Veres János akkori pénzügyminiszter kampányfőnöke bízta meg őt, hogy tegyen drogot a kocsijukba. Az újságírók feljelentést tettek. A rendőrök ezután elfogták a férfit, akiről kiderült, csak sütőport csempészett a riporterek autójába.

Az akkori pénzügyminiszter kampányfőnöke szerint viszont a díler kereste meg őket azzal: kábítószert szokott eladni a tévéseknek. Az információért illetve a hallgatásért pénzt kért mindkét oldaltól.

A Balsai István által idézett vallomás szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda főigazgatója az ügyészségnek elismerte: Draskovics Tibor igazságügyi miniszter hívta fel a figyelmét az ügyre. Petőfi Attila tanúvallomásában azt mondta: "...vezetői értekezlet után keresett meg Draskovics Tibor miniszter úr, és négyszemközt azt a tájékoztatást adta, hogy Veres János miniszter úrtól arról van tudomása, hogy.... a Hír TV két szerkesztő riportere kábítószerélvező, illetve -fogyasztó." A nyomozó iroda vezetője szerint Draskovics Tibor azt is elmondta neki, hogy az újságírók korábban kedvezőtlen színben tüntették fel az akkori pénzügyminisztert és több munkatársát.

A rendészeti miniszter a nyomozó iroda vezetőjének kérésére később hivatalosan írásban is közölte információit. Ezután indult nyomozás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!