Friss hírek

2009.06.03. 21:45

EP-választások: vita a vitáról - a pártok egymásra mutogatnak

<p>Egyelőre nem tudni, pontosan miért hiúsult meg az EP-listavezetők péntekre tervezett nyilvános vitája illetve tévévitája. A Fidesz szerint a szocialisták futamodtak meg a listavezetői vita elől. Az MSZP viszont azt állítja, ők szerettek volna vitázni, de a legnagyobb ellenzéki párt kifogásokat keresett. Az SZDSZ listavezetője pedig egyenesen úgy véli, hogy Schmitt Pál, a Fidesz EP listavezetőjének visszalépése a demokrácia megcsúfolása. A Magyar Televízió szerdai közleményében az áll: a Fidesz és az MSZP nem fogadta el a korábban kidolgozott feltételeket, ezért az MTV nem tudja közvetíteni az MDF által kezdeményezett nyilvános eszmecserét.</p>

A Fidesz szóvivője közölte: rendkívül sajnálják, hogy a szocialisták megfutamodtak a listavezetői vita elől. Az MSZP nyilvánvalóan azért van kétségbeesve, mert nem tud elszámolni a választók felé a válság félrekezelésével és az ország tönkretételével. Június 7-én azonban nem tudják megúszni a szembenézést, az emberek világossá tehetik, hogy elegük van a hazugságokból, a munkanélküliségből, és a megszorító intézkedésekből - fogalmazott szerda esti közleményében Szijjártó Péter.

Az MSZP szóvivője azt mondta a Független Hírügynökségnek: értetlenül szemlélik a történteket, hisz ők vitázni szeretnének. A szocialistáknak semmilyen fenntartásuk nem volt a vita megrendezésével kapcsolatban, inkább a Fidesz keresett kifogásokat - fogalmazott Nyakó István.

Az SZDSZ EP-listavezetője pedig azt írta szerda esti közleményében: sajnálattal értesült arról, hogy Schmitt Pál, a Fidesz Európai Parlamenti listájának vezetője lemondta a részvételt a pénteki televíziós vitán. Szent-Iványi István szerint Schmitt Pál visszalépése megcsúfolása a demokráciának: "gyáva megfutamodás a választókkal való szembenézés elől". Egy vitán többet kellene mondani annál az egyetlen szónál, hogy "Elég!". Úgy látszik, a Fidesz képviselői erre továbbra sem képesek - fogalmaz a liberális politikus, aki leszögezte: szükség lenne egy nyilvános vitára, hiszen a pártok jelöltjeinek és programjának megismerhetősége a demokratikus választások fontos feltétele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!