Friss hírek

2009.06.05. 20:59

EP-választás: szórólapok biztattak otthonmaradásra Szlovákiában

<p>Dél-Szlovákia több magyarlakta településén is olyan szórólapok jelentek meg pénteken, amelyek arra szólítják fel az embereket, hogy maradjanak távol a szombati szlovákiai európai parlamenti (EP) választástól.</p>

Az Új Szó napilap online kiadásán megjelent információk szerint a lévai és az érsekújvári járásban is olyan magyar nyelvű röplapokra bukkantak, amelyek egyik oldalán a többi közt azt kérdezik: elégedettek-e az ott élők a szlovákiai magyar képviselőkkel. A szöveg ezekkel a mondatokkal zárul: "Elég, ha most nem szavaz! Elég, ha most otthon marad!" A szórólapok túloldalán az Új Szó online-on május 12-én megjelent írás fénymásolata látható. A cikk azzal foglalkozik, hogy mire költik a pénzt az európai parlamenti képviselők.

"Lapunk elhatárolódik a megtévesztő szórólaptól, amely azt a benyomást keltheti, hogy az Új Szó kampányol a választási részvétel ellen - írja az újság honlapja. Az Új Szó éppen ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

A lap idézi Kakas Pált, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) lévai járási titkárát, aki szerint a röplap terjesztőinek az a szándéka, hogy elbizonytalanítsák a magyar választókat, minél kevesebben járuljanak az urnákhoz. Kampánycsendsértés miatt a rendőrséghez fordult az MKP lévai járási szervezete, és tiltakozott az MKP központi vezetősége is. "Az akció célja egyértelműen a magyar választók lebeszélése a részvételről" - áll a párt nyilatkozatában.

Szlovákiában szombaton 13 EP-képviselőt választanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!