Friss hírek

2009.06.04. 14:12

EP választás: Alternatív szavazatszámláló rendszerrel figyeli majd a voksolás tisztaságát a Fidesz

<p>A Fidesz rendkívüli figyelmet szeretne fordítani a vasárnapi EP választás tisztaságára, ezért nem elégszik meg a szavazókörökbe delegált megfigyelőkkel, hanem egy alternatív szavazatszámláló rendszert is üzembe helyez a voksolás napján - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója. Az informatikai rendszer az urnák lezárása után, a szavazóköri jegyzőkönyvek információit szállítja majd az ország 176 választókerületi központjából a Fidesz Szentkirályi utca 18. szám alatti székházába. Adatokat ebből publikálni nem akar a Fidesz, a rendszer csak a választás nyomon követésére szolgál, az átláthatóság jegyében - mondta Nyitrai Zsolt.</p>

A politikus elmondta, a Fidesz tartja magát az általa korábban megfogalmazott "olcsó és rövid kampány" kívánalmaihoz, és mindössze 30 napon át népszerűsíti jelöltjeit, maximum 100 millió forint ráfordításával. A többi párt a gazdasági válság ellenére jóval hosszabb és költségesebb kampányt folytatott, de a Fidesz így is tekintélyes mennyiségű, több mint 1,5 millió kopogtatócédulát gyűjtött össze - közölte Nyitrai Zsolt. Hozzátette: a vasárnapi voksolásnak komoly tétje van, mégpedig az, hogy lezárul-e a Gyurcsány-Bajnai korszak. A szocialisták láthatóan rettegnek hatalmuk elvesztésétől, ezért a Fidesz különös figyelmet fordít majd a választások tisztaságára - ismételte meg.

Ennek érdekében a Fidesz a hét eleje óta az Új Demokrácia Központot is újra működteti, amelyet annak idején a 2002-es választások két fordulója között hozott létre. A nyugat-európai mintán alapuló központ jogsegélyszolgálatot tart fenn; feladata, hogy megőrizze az emberek választásba vetett bizalmát, információkat és jogvédelmet nyújtson számukra, válaszoljon kérdéseikre, valamint fogadja a választással kapcsolatos panaszokat.

Az érdeklődők, segélyt kérők telefonjait a Fidesz jogi stábjához tartozó szakértők fogadják a 06-1-555-2008, a 06-1-555-2009, illetve a 06-1-555-2010-es telefonszámokon reggel 8 és este 6 között. Interneten keresztül pedig a [email protected] keresztül lehet elérni. A központot Kontrát Károly országgyűlési képviselő vezeti, aki a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: az indulás óta egyre többen érdeklődnek náluk a közelgő választással kapcsolatban. Jogsértésről még senki sem panaszkodott, de többen is kérdezősködtek a mozgóurnákkal kapcsolatban. Sokan hiszik, hogy ez csak korlátozott mértékben elérhető, pedig bárki kérhet ilyet a választás előtti nap a jegyzőtől, vagy akár a voksolás napján a helyi választási bizottság elnökétől - mondta Kontrát Károly. A központ egyébként a választás napján reggel 6-tól este 8-ig elérhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!