Friss hírek

2009.06.18. 14:31

Elektronikus vámeljárások július 1-jétől

<p>Megszűnik július 1-jétől a papír-alapú export vámáru-nyilatkozat és az összes kiviteli eljárás elektronikus úton történik majd - tájékoztatott csütörtökön a Vám- és pénzügyőrség Országos Parancsnoksága. Ez azt jelenti, hogy az az exportőr, aki eddig papíron adta be a vámáru-nyilatkozatot, július 1-jétől csak elektronikus úton teheti meg. Egyébként 80 százalékban már ma is így tesznek a vállalkozók.</p>

Az új rendszerrel az eljárás felgyorsul, biztonságosabb és könnyebb lesz, de egyszerűbb és hatékonyabb lesz az ellenőrzés is. Egyes esetekben, továbbra is lehet papíron küldeni a nyilatkozatot, például ha elromlik a vámhatóság, vagy az ügyfél számítógépes rendszere.

Változik a kockázatelemzés rendszere is. Az elemzést és a kockázat felmérését az ügyfél által szolgáltatott adatok alapján végzik el a határon. Az egységes fellépés érdekében a vámszervek kötelesek megosztani minden kockázati tényezőt a többi tagállam vámhatóságaival.

Az Unióban külkereskedelemmel foglalkozók egy állandó - az adószámhoz hasonló - nyilvántartási számot is kapnak majd, EORI-szám néven. Ezzel minden uniós tagállamban egyértelműen azonosíthatóak lesznek a vámhatóság ügyfelei. Ezt a számot kell majd feltüntetni a kiviteli vámáru-nyilatkozatokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!