Friss hírek

2009.06.05. 19:54

Egészségügyi Minisztérium: Csak a pánikkeltést szolgálják a megalapozatlan nyilatkozatok

<p>11,2 milliárd forinttal többet fordított az egészségügyi ellátásra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a finanszírozási év első öt hónapjában, mint a tavalyi év hasonló időszakában - reagált az Egészségügyi Minisztérium Pesti Imre fideszes képviselő pénteki tájékoztatójára. Az ellenzéki politikus a többi között azt állította, hogy az egészségügyi kormányzat eltitkolja a kórházak legfrissebb finanszírozási adatait, várhatóan újabb 50-60 milliárd forintnyi forráskivonásra készül, és így csődbe mennek a kisebb kórházak.</p>

Az Egészségügyi Minisztérium szerint Pesti Imrének, a Fidesz egészségpolitikusának tisztában kell lennie azzal, hogyan működik az OEP finanszírozási, elszámolási rendszere, tehát például azzal, hogy az áprilisi teljesítményadatok feldolgozását és kiértékelését legkorábban június második hetére tudja a pénztár befejezni. Ezt követően történik meg a finanszírozási összeg kiutalása, június utolsó napjaiban. Az eljárás rendje 15 éve változatlan - áll a közleményben.

Bár az adatok feldolgozása jelenleg is tart, már június 10-én a Magyar Kórházszövetség rendkívüli közgyűlésén ismerteti a tárca a feldolgozott adatokat. A közlemény szerint ugyanis a szakmai szervezetekkel megegyeztek abban, hogy a június 30-i utalás előtt ezt megteszik. A minisztérium pedig megtartja ezt a megállapodást.

A szaktárca a közleményben leszögezi: az adatok ismeretének hiányában minden nyilatkozat megalapozatlan és csak az indokolatlan pánikkeltést szolgálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!