Friss hírek

2009.06.04. 19:00

Egészségnapot tartottak a fiatalkorúak börtönében Szirmabesenyőn

<p>Egészségnapot rendeztek a fiatalkorúak börtönében csütörtökön, a Borsod megyei Szirmabesenyőn. A kampány megpróbálta megszólítani a gyakran saját sorsuk iránt is érzéketlen, önpusztító életmódot folytató fogvatartottakat. Az intézetben komoly gondokkal küzdenek: az elítéltek szinte mindegyike dohányzik, nem ritka a droghasználat, és a fogvatartottaknak hiányosságaik vannak a személyi higiéné területén is.</p>

Az elítéltek szigorú rendben, felügyelet mellett várták, hogy elvégezzék rajtuk a szűrővizsgálatokat. Megmérték a súlyukat, magasságukat, és ellenőrizték, hogy allergiásak-e valamire. A káros szenvedélyeikről is kifaggatták őket. Az intézetben szinte minden fogvatartott dohányzik, és mielőtt idekerültek, a legtöbben a drogokat is kipróbálták.

Az utóbbi időben javult a rabok egészségi állapota. A legnehezebb az, hogy a fiatalok megszabaduljanak az otthonról hozott rossz mintáktól, mondta el Horváth László, a büntetés-végrehajtási intézet orvosa a Független Hírügynökségnek.

Az orvos komoly eredménynek tartja, hogy a fogvatartottak naponta már legalább egyszer fogat mosnak, és megtanultak megfelelően tisztálkodni is.

Az elvégzett szűrővizsgálatok egyikük esetében sem mutattak ki kóros vérnyomás-vagy vércukorszint-értéket. Négy fiúról állapították meg, hogy túlsúlyos, egy elítélt allergiás, és több mint tízen szorulnak bőrgyógyászati kezelésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!