Friss hírek

2009.06.15. 10:43

EGÉSZSÉG - Meghalt a világ első arc- és kéztranszplantáltja

<p>Meghalt az a francia páciens, akin áprilisban a világon először arc- és dupla kézátültetést hajtottak végre. A férfin kiegészítő műtétet végeztek június 8-án, és az operáció alatt leállt a szívműködése - jelentette hétfőn a kórház.</p>

A sebész, aki az úttörő transzplantációt végezte, Laurent Lantieri közölte, hogy a betegnek néhány héttel az átültetés után arcfertőzése támadt, ezt akarták megoperálni.

Lantieri szerint a halált szívprobléma okozta, nem az átültetés. "A fertőzés gyakori jelenség a transzplantáltaknál. De a szövettani vizsgálatok szerint a betegnél egyáltalán nem volt kilökődés. Úgyszintén nem volt vérellátási probléma az új beültetésekkel" - jelentette ki a sebész.

"A szívleállásra nincsen magyarázatunk"- mondta Lantieri, hozzátéve, hogy várja a boncolási ereményeket.

A páciensnek áprilisban az ajkak fölötti teljes arcát, orrát, fülét, homlokát és fejbőrét kicserélték egy halott donor arcával. Plusz mindkét oldalon kézátültetést is végeztek rajta. A műtét 30 órán át tartott, 40-fős csapat hajtotta végre.

A beteg előtte több mint egy éven át várt donorra. A transzplantációra egy súlyos égési baleset miatt volt szüksége.

A világon eddig összesen 5 esetben hajtottak végre arcátültetést, ebből hármat Franciaországban, ahol a legelsőt is végezték. Az első páciens a 38 éves Isabelle Dinoire volt, akinek kutya marcangolta szét az arcát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!