Friss hírek

2009.06.23. 10:35

EGÉSZSÉG - Kanadában 30 százalékkal esett a szívbetegségek miatti halálozás

<p>A szívbetegségek miatti halálozás 30 százalékkal csökkent Kanadában, feltehetően a cigaretta és a koleszterin elleni kampány eredményeként, állapította meg egy tanulmány.</p>

Az adatok szerint 10 év alatt 360,6-ról 252,5 re csökkent a 100 ezer lakosra jutó szívbetegség miatti halálozás. Ezen belül 2004-ben 4 ezerrel kevesebb ember halt meg akut szívinfarktusban, mint 1994-ben.

A tanulmány szerzői az okot abban látják, hogy lényegesen csökkent a dohányzás, viszont nőtt a koleszterincsökkentő statinok szedése.

A halálozási statisztikák és a kórházi betegfelvételi adatok szerint 1994 és 2004 között 38,1 százalékkal csökkent az akut szívinfarktusok száma, 23,5 százalékkal a szívelégtelenségé és 28,2 százalékkal kevesebb agyi érkatasztrófa történt.

A kedvező tendencia mindkét nemnél a legtöbb korcsoportban megfigyelhető. Új jelenség, hogy most már több nő hal meg szívbetegség következtében, mint férfi.

A tanulmány szerint az eredménnyel nem szabad megelégedni, és tétlenkedni. Ugyanis a megelőzés sok esetben csupán a későbbi időskorra tolja ki a szívbetegségek jelentkezését, amikor már nehezebb a kezelés.

A tanulmány a Canadian Medical Association Journalban, a kanadai orvosszövetség lapjában jelent meg kedden.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!