Friss hírek

2009.06.12. 14:50

ÉFOSZ: az élelmiszeripari cégekre hárítanák át az áfaemelés hatását a kereskedők

<p>Az élelmiszeripari cégekre hárítanák át a július 1-jén életbe lépő áfaemelés hatását az itthoni kereskedők. Ez 100 milliárd forintos nagyságrendű többletterhet jelentene, amelyet a magyarországi élelmiszeripar nem tud elviselni - olvasható az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) pénteki közleménye. A szervezet tisztességtelennek és etikátlannak, a vevői erővel való visszaélésnek tartja ezt a magatartást, ezért a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult az ügyben.</p>

Az ÉFOSZ pénteki közleménye alapján az élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó élelmiszerláncok sorozatban szólítják fel a hazai beszállítókat arra, hogy a jövő hónaptól érvényes 5 százalékos áfaemelést az élelmiszerárak 4-6 százalékos csökkentésével vállalják át - vagyis az élelmiszeripari cégekkel fizettetnék meg a többlet áfa-terheket.

A magyarországi élelmiszeripart stratégiai ágazatnak kellene tekinteni, de évek óta termeléscsökkenéssel, jórészt a kereskedelmi láncok magatartása miatt piacvesztéssel néz szembe, és összevont társasági eredménye évek óta veszteséges, vagy nulla közelében mozog. Ebben a helyzetben nem tud elviselni egy 100 milliárd forintos nagyságrendű többletterhet, amellyel a kompenzáció járna - közölte az ÉFOSZ.

Az árcsökkentésre vonatkozó felszólítások ráadásul a beszállító számára fenyegetést is jelentenek. Ha nem vállalják ugyanis magukra az árengedményt, van olyan kereskedelmi lánc, amelyik közölte: azok a termékek, amelyeknek forgalma csökkenni fog, átesnek egy választék-felülvizsgálaton, és igyekeznek helyette találni olyan termékeket, amelyekkel növelni tudják a forgalmat - jelezte az ÉFOSZ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!