Friss hírek

2009.06.28. 10:43

Drasztikus eszközökkel tiltakoznának a kamionforgalom ellen

<p>A bányák bejáratának eltorlaszolásával vagy félpályás útlezárással tiltakoznának a Tarna-menti kistérség falvai a zaj, a por, a repedező falak és a balesetveszély miatt, amit szerintük az éjjel-nappal közlekedő kőszállító teherautók okoznak. Ha a jövő héten nem születik megállapodás a bányák és a falvak között, a törvényesség határáig készek elmenni.</p>

Több mint tíz éve harcolnak azért, hogy kamionok helyett vasúton szállítsák el a követ a közeli bányákból, mondta el Farkas László Márton, Aldebrő polgármestere a Független Hírügynökségnek. Országgyűlési képviselői segítséggel ez sikerült is, a vasútvonalat felújították, de csak rövid ideig használták, mert kiderült, hogy a vasút drágább és nehézkesebb, mint a teherautós szállítás.

Így viszont a helyiek szerint a 90-100 km/órás sebességgel, gyakran konvojban közlekedő járművek miatt kerékpárral egyáltalán nem merészkedhetnek az útra, és autóval is veszélyes a közlekedés. A zajt és a port is elviselhetetlennek érzik, a talajrezgés miatt pedig megrepedeztek az út menti épületek.

A probléma tizenkét települést érint. A falvak legalább annyit szeretnének elérni, hogy a bányákban csak reggel hét és délután öt között szolgálják ki a megrendelőket, ne közlekedjenek kamionok hétvégén, és a sofőrök tartsák be a sebességhatárokat.

Az ügyben utoljára tavaly egyeztettek az érintettek. A felek szándéknyilatkozatot írtak alá annak érdekében, hogy ne romoljon tovább az utak és az azok mentén álló épületek állapota, hogy biztosítsák a lakosság nyugalmát. Az aldebrői polgármester szerint azonban senki sem tartotta be az ígéretét.

A Tarna Menti Kistérségi Társulás vezetői és az érintett települések polgármesterei kezdeményezték a verpeléti rakodó használatba vételét is, aminek segítségével közvetlenül a vagonba emelhetnék az árut, a kamionforgalom pedig akár 30-40%-kal csökkenhetne.

Ha a jövő heti egyeztetéskor nem születik megállapodás, a települések drasztikus eszközöket is bevetnek majd, közölte Farkas László Márton. Arra készülnek, hogy akadályozni fogják a kibányászott kövek elszállítását: eltorlaszolják a bányák bejáratát, vagy félpályás útlezárással tiltakoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!