Friss hírek

2009.06.18. 16:24

Csak a két önkormányzat részvételelével alakítana gazdasági társaságot az egri kórház működtetésére Eger

<p>Csak a Heves megyei és az egri önkormányzat részvételével alakítana gazdasági társaságot a Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézet működtetésére Eger. Habis László Eger polgármestere számít a debreceni egyetem szakértelmére, és szakmai támogatására, de úgy véli, hogy ez a két önkormányzat ügye kell, hogy legyen.</p>

Először a működtetés orvos-szakmai tartalmát kell meghatározni - mondta a Független Hírügynökségnek Habis László, Eger polgármestere. Ebben nem lehet figyelmen kívül hagyni az egri orvosok véleményét sem. Ezután kerülhet sor az együttműködési formák kialakítására, ami a szakmai kapcsolaton túl akár közös céget is jelenthet a Debrenceni Egyetemmel, de csak a jövőben. A polgármester kijelentette: továbbra is az a javaslatuk, hogy a Hospinvest-tel kötött szerződés megszűnését követően csak az önkormányzatok részvételével alakuljon gazdasági társaság.

A Heves megyei közgyűlés vezetésének elképzelése az, hogy a jövőben egy három tulajdonosból - az egri és a megyei önkormányzatból, illetőleg a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumából (DEOEC)- álló nonprofit gazdasági társaság működtethetné a Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézetet. Ez ma a legjobbnak tűnő megoldás, ami a betegek és a kórházi dolgozók érdekeit egyaránt szolgálja - mondta Sós Tamás a megyei közgyűlés elnöke szerdán a Független Hírügynökségnek.

Sós Tamás elmondta, a kórház üzemeltetésére kiírt korábbi pályázaton második Debrecennel felvették a kapcsolatot, és már folynak a tárgyalások. A debreceni klinika európai hírű szakmai hátteret biztosíthat, s Eger és Heves megye "békekötésének" záloga is lehet, fogalmazott Sós Tamás.

Bár jelenleg a kórház jó teljesítési adatokkal működik, nem várhatják meg az összeomlását, mondta Sós Tamás, aki a csődhelyzet miatt nem látja biztosítva a gyógyító intézmény jövőjét.

A cég akkor roppant meg, amikor februárban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) bejelentette, hogy eladta Hospinvest-érdekeltségét. Áprilisban a több kórházat működtető cég csődvédelmet kért, miután a CIB Bank az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által a cégnek átutalt összeget teljes egészében az általa lejárttá tett hitel törlesztésére fordította.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!