Friss hírek

2009.06.29. 16:13

Bűnösnek találta egy bíróság Luc Besson produkciós cégét emberölés vádjában

<p>Bűnösnek találta nem szándékos emberölés vádjában a párizsi Fellebbviteli Bíróság a világhírű francia filmrendező, Luc Besson produkciós cégét. A vád szerint, a cég felelős volt az egyik operatőr haláláért a Taxi2 forgatásakor.</p>

Az ítélet szerint az Europacorp nevű cég 100,000 eurós - átszámítva több mint 27 és fél millió forintos- büntetést kapott a 41 éves francia operatőr, Alain Dutartre 1999-es halálában játszott szerepéért. Luc Besson cégét 2007-ben tisztázták első fokon a vádak alól, ezt a döntést változtatta most pénzbüntetésre a Fellebbviteli Bíróság.

A Taxi 2 egyik jelenetét filmező operatőrre rázuhant egy kaszkadőrautó, ami a trambulinról a vártnál messzebb ért földet. Az operatőr órákkal később belehalt súlyos fejsérüléseibe, a helyettes kameraman lábtörést szenvedett. A baleset idején Luc Besson Los Angelesben tartózkodott. Az ügyészség szerint Besson, a film producereként felelősségre vonható a hatáskörébe tartozó forgatáson történtek miatt.

A kaszkadőrjelenetek vezénylésével megbízott Rémy Julienne ügyvédje korábban arra hivatkozott, hogy ügyfele Luc Besson stábjának a tagjaként osztozik a felelősségben főnökével. Rémy Julienne, aki több James Bond film kaszkadőr irányítója is volt, adott engedélyt a tragédiával végződő kockázatos akció elindításához. Őt utóbb 18 hónap, felfüggesztett börtönre és 13 ezer euró pénzbüntetésre ítélte egy francia bírság, amit fellebbezése után hat hónapra és kétezer euróra csökkentettek, ugyanakkor kötelezték, hogy fizessen az operatőr családjának 60 ezer eurót kártérítésként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!