Friss hírek

2009.06.17. 16:14

Bővítenék a közfoglalkoztatást: piacra is termelhetnének az önkormányzatok

<p>A vállalkozások is alkalmazhatnának közfoglalkoztatottakat, az önkormányzatok pedig piacra is termelhetnének, ha a bevételt közösségi célokra fordítják. Legalábbis ezeket a változtatásokat vezetné be szeptembertől az Út a munkához programban Szűcs Erika volt munkaügyi miniszter jelenlegi kormánybiztos. Szűcs Erika erről Békés megyében, gyulai sajtótájékoztatóján beszélt. Hangsúlyozta: az Út a munkához program csak az első lépés a munkanélküliek munkához segítésében, a következő pedig az, hogy a versenyszférát is bevonják, ezzel is csökkentve a program költségeit.</p>

Szűcs Erika szerint szeptemberre már elkészülhet az a törvénymódosítás, amely lehetővé tenné, hogy a vállalkozásokat is bevonják a közfoglalkoztatási programba. A kormánybiztos úgy fogalmazott: erre a vállalkozások részéről is igény van, ugyanakkor a versenyszféra bevonásával csökkenteni lehetne a jelenleg teljes egészében állami finanszírozású program költségeit. Szűcs Erika szerint az is a tovább lépést jelentheti, hogy azok az önkormányzatok akik a közmunkásokkal termelő tevékenységet végeznek, a piacra vihessék termékeiket, ezáltal jutva plusz bevételhez, amelyet azután közösségi célokra költhetnek. Jelenleg az önkormányzatok csak saját célra használhatják fel a közmunkásokkal megtermelt javakat. Sok településen, például a Békés megyei Pusztaföldváron az önkormányzat saját földjén termeli meg a közétkeztetéshez szükséges zöldséget és a gyümölcsöt.

A kormánybiztos gyulai tájékoztatóján elmondta: változtatnának az eszközbeszerzésekre kiírt pályázatok rendszerén is. Jelenleg ugyanis a hét régióban eltérőek a pályázati feltételek. Szűcs Erika hangsúlyozta: a közfoglalkoztatási program felülről nyitott költségvetésű, és ha kell a kormányzat biztosítja is a többlet forrásokat.

A dél-alföldi régióban jelenleg 11 590 közfoglalkoztatottat alkalmaznak az önkormányzatok. Ez összesen kilenc milliárd 843 millió forint állami és önkormányzati támogatást jelent.

A régióban a települések 14 százalékában a köztisztaság és településtisztaság biztosítására, 13,2 százalékában a helyi közutak és közterületek fenntartására, 12,7 százalékában vízrendezésre és csatornázásra, 10 százalékban a település-fejlesztési, településrendezési feladatokra, 8,6 százalékában pedig szociális célokra pályáznak a közmunkaprogramban.

Perjési Klára Gyula polgármestere elmondta: a fürdővárosban a közmunkaprogramig 250-en részesültek rendszeres szociális segélyben. Közfoglalkoztatásban most több mint százan dolgoznak közülük, a segélynél jóval magasabb munkabérérét. Békés megye turisztikai központjában elsősorban a közterületek gondozása szépítése a feladatuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!