Friss hírek

2009.06.22. 17:21

Baka András életrajza - HÁTTÉR

<p>Baka András 1952. december 11-én született Budapesten, főiskolai tanár, korábbi országgyűlési képviselő, 1991 és 2007 között az Emberi Jogok Európai Bíróságának magyar bírája.</p>

A budapesti Szent István Gimnáziumban érettségizett 1971-ben, majd 1973-ban felvették az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogtudományi Karára, ahol 1978-ban szerzett jogi doktorátust, summa cum laude eredménnyel.

A diploma megszerzése után a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Intézetének alkotmányjogi osztályának tudományos munkatársa, majd főmunkatársa volt 1989-ig. 1990-ban az Államigazgatási Főiskola főigazgatójává nevezték ki, mely posztot 1998-ig viselte.

Meghívott előadóként dolgozott Franciaországban, az NSZK-ban. Emellett vendégprofesszor volt több amerikai egyetemen. Az MTA Közigazgatás-tudományi Bizottságának tagja volt.

1988-tól 1990-ig a Tudományos Dolgozók Szakszervezetének, valamint 1989 és 1990 között az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke volt.

Az 1990-es országgyűlési választáson a Magyar Demokrata Fórum színeiben, de pártonkívüliként szerzett mandátumot. 1991-ben megválasztották a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának bírájává, emiatt országgyűlési mandátumáról lemondott.

A nemzetközi bíróságnak 2008-ig volt tagja, helyét Sajó András vette át. Ugyanebben az évben a Fővárosi Ítélőtábla elnöki bírája lett.

Baka András a HVG Portré rovatának azt nyilatkozta, hogy hiába volt számára több munkalehetőség külföldön, már nagyon haza akart jönni. Amit a szakmájában el lehet érni, elérte, és úgy gondolta, hogy itthon is hasznos lehet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjének jött haza. Az interjúban beszélt egykori parlamenti mandátumáról is: azt mondta, hogy soha nem volt tagja az MDF-nek. A pártnak azonban fontos volt, hogy az első független szakszervezet is képviselethez jusson, így szerzett ő mandátumot a TUDOSZ elnökeként. Egy évig volt azonban csak képviselő, 1991-ben már Strasbourgban bíráskodott. Ezzel kapcsolatban Baka András úgy nyilatkozott, hogy nem politikusalkat, ha nincs Strasbourg, akkor is elhagyta volna a parlamentet. Az interjúban ugyancsak beszélt arról, hogy ellenzi a halálbüntetést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!