Friss hírek

2009.06.14. 11:10

Az MKP lemondatná mandátumukról a pártból kilépett képviselőket

<p>A szlovákiaki Magyar Koalíció Pártja (MKP) mandátumukról való lemondásra szólította fel a azokat a képviselőket, akik az elmúlt hetekben léptek ki a pártból. Az MKP erről vasárnap sajtóközleményben tájékoztatta a Független Hírügynökséget.</p>

A volt MKP-elnök, Bugár Béla négy képviselőtársával (A. Nagy Lászlóval, Gál Gáborral, Bastrnák Tiborral és Simon Zsolttal) együtt egy új, a szlovák-magyar együttműködésre építő, tehát a szlovák választókat is megcélzó párt, a Híd alapítását készíti elő. Kilépésük okaként többször is azt hozták fel, hogy nem értenek egyet Csáky Pál pártelnök és a jelenlegi MKP-vezetés politizálási stílusával, a párton belül pedig nem adhatnak kellőképpen hangot a különvéleményüknek.

Az MKP állásfoglalása szerint "az említett képviselők nem az MKP-frakcióból való kilépésre kaptak felhatalmazást a Magyar Koalíció Pártja választóitól", azzal pedig végképp nem bízták meg őket, hogy szervezett támadást indítsanak a párt ellen. "A magyarok túlnyomó többsége elítéli az öt képviselő kilépését a frakcióból és a pártból, és károsnak tartja az új magyar párt létrehozását célzó tevékenységüket" - olvasható a közleményben.

Csáky 2007 márciusában váltotta Bugárt az MKP élén, néhány hónappal azt követően, hogy a párt nyolc év kormányzás után ellenzékbe szorult. A váltás utáni időszakot a két tábor képviselői közti kisebb-nagyobb konfliktusok kísérték végig.

Csáky az MKP Országos Tanácsának szombati ülése után leszögezte, hogy pártja a jövő évi parlamenti választások előtt nem lép koalícióra a Híddal. Bugár szerint arról, mi lesz fél vagy egy év múlva, a választó dönt. Mint mondta: ha a pártelnök nem fogja figyelembe venni a választók akaratát, megbukhat. A szlovákiai népesség egytizedét adó magyar közösség különféle fórumain az az aggodalom fogalmazódik meg, hogy 2010-ben könnyen mindkét párt a parlamenten kívül rekedhet, mert nem éri el a bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

Az MKP 1998-ban a többi közt éppen azért jött létre három elődpártból, mert Vladimír Mečiar 1994 és 1998 közti kormánya idején ötszázalékos bejutási küszöböt vezettek be a választási törvénybe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!