Friss hírek

2009.06.21. 19:41

Az ír kormányfő szerint másodszorra megszavazzák a Lisszaboni Szerződést

<p>Az ír miniszterelnök bízik abban, hogy az ír választók nem szavazzák le másodszor is az Európai Unió reformszerződését. "Hiszem, hogy az emberek ez alkalommal igent mondanak majd" - fogalmazott Brian Cowen az ír RTE rádió vasárnapi adásában az októberi újabb népszavazással kapcsolatban.</p>

A kormányfő azután nyilatkozott, hogy múlt héten törvényi garanciát kapott európai partnereitől azon kérdésekben, amelyeket az írek aggasztónak neveztek a Lisszaboni Szerződésben, és amelyek a feltételezések szerint a dokumentum tavalyi elutasításához vezettek. A garancia - amelyet a majdani szerződéshez csatolnak - biztosítja Írország katonai semlegességét, adórendszerének sértetlenségét, valamint az olyan szociális kérdésekben való döntésszabadságát, mint az abortusz.

A legfrissebb közvélemény-kutatások egyébként a miniszterelnök bizakodását támasztják alá: a megkérdezett ír szavazók 54 százaléka most már inkább támogatja a reformszerződést. A tavaly júniusi referendumon a voksolók szűk többsége, 53,4 százaléka még a dokumentum ellen szavazott, a támogatók aránya azonban a gazdasági recesszió mélyülésével egyre jobban nőni kezdett az országban.

Erre utalt Brian Cowen is, aki szerint a reformszerződés elfogadása segíthet Írországnak a gazdasági válság kezelésében. "Ha egy olyan EU-nak lennénk a tagjai, ami képes a döntéshozatalra, hatékony intézményei és gyakorlatias döntéshozatali rendszere van, az biztosítaná, hogy sokkal gyorsabban jöjjünk ki a recesszióból" - fogalmazott a miniszterelnök a rádióinterjúban.

A Lisszaboni Szerződés az uniós alkotmányt hivatott helyettesíteni, amelyet 2005-ben a francia és holland szavazók megtorpedóztak. Életbe lépéséhez a 27 tagország ratifikációja szükséges - ez az országok többségében a parlament feladata volt, és egyedül Írországban kellett népszavazást rendezni ezzel kapcsolatban. A szerződés - ha valamennyi tagállamban sikerült volna ratifikálni - idén januárban lépett volna életbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!