Friss hírek

2009.06.16. 16:38

Augusztusban indulhat a kríziskezelő program - holnap dönt a kormány a tervezetről

<p>Szerdán dönt a kormány annak az egymilliárd forint keretösszegű krízisalapnak a létrehozásáról, amelyből kisösszegű, egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a válság miatt nehéz helyzetbe került családok - értesült a Független Hírügynökség szociális tárca közeli forrásból kedden. A gyorssegélyt augusztus elsejétől lehet kérni, több tízezer család kaphat támogatást. Úgy tudjuk, hogy a kormány várhatóan dönt egy, az alap civil kontrollját jelentő tanácsadói testület létrehozásáról is, amely szociális szakemberekből, illetve szociális szervezetek képviselőiből állna.</p>

Azoknak a családoknak jelentene segítséget az úgynevezett krízisalap létrehozása, amelyek kifejezetten a pénzügyi, gazdasági válság miatt kerültek nehéz helyzetbe. Ez azt jelenti, hogy azok kérhetik majd, akik elvesztették munkájukat, jelentősen megnövekedett lakáshitel törlesztőrészletük, illetve a családi bevételük csökkent. A gyorssegély összege húszezertől és ötvenezer forintig terjedhet, kivételes esetben azonban elérheti a százezer forintot.

Fontos mérlegelési szempont lesz, hogy a családban hány kiskorú gyermek van. Kivételes méltányosság akkor jár, ha mindkét szülő állás nélkül maradt, ha a háztartás jövedelemcsökkenése eléri a harminc százalékot, illetve, ha a lakáshitel törlesztőrészlete legalább harminc százalékkal lett magasabb.

A Független Hírügynökség információi szerint azok nem kérhetik majd ezt a támogatást, akik hosszú ideje élnek szegénységben, valamint igénybe vettek két hónapon belül önkormányzati segélyt. Azok, akik régebben igényeltek támogatást az önkormányzattól, abban az esetben kaphatnak segítséget a krízisalapból, ha az akkori segély összege nem haladta meg a tízezer forintot. Feltétel továbbá, hogy a családban az egy főre jutó jövedelem ne haladja meg a minimálbér nettó összegét, jelen esetben az 57 817 forintot.

Az igényt a jegyzőnél kell jelezni, ő tesz majd javaslatot az illetékes nyugdíjfolyósító igazgatóságnak, hogy vizsgálja meg a kérelmet. Az igazgatóságok gyors eljárásban hoznak döntést a beadványokról. Ez azt jelenti, hogy pozitív elbírálás esetén harminc napon belül megkapják a családok a pénzt.

Ha a krízisalap létrehozásáról szóló kormányrendelet megszületik, augusztus 1-től lehet majd kérni a vissza nem térítendő támogatást; az első kifizetések szeptember elején megtörténhetnek. Egymilliárd forint áll egyelőre rendelkezésre. Úgy tudjuk, a tárca várakozása szerint ennél nagyobb összegből gazdálkodhatnak majd, a tervek szerint ugyanis ide kerül majd a miniszterelnök fizetése, a havi kétmillió forintnál többet kereső állami vezetők fizetésének kétmillió feletti része, illetve szó van arról is, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által megbírságolt bankok büntetése is bővítené a keretet. Ezek mellett november 15-ig társadalmi és gazdasági szervezetek, valamint magánszemélyek felajánlásait is várják.

Szerdán egy szociális szakemberekből álló tanácsadói testület létrehozásáról is dönthet a kormány. Ennek feladata a krízisalap civil kontrollja mellett annak megvizsgálása, hogy a segély-kérelmek alapján kiket sújtott leginkább a gazdasági válság.

A felmérések szerint a családok mellett a nyugdíjasokat viseli meg leginkább a válság. Az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett az egyszeri segély, illetve méltányossági nyugdíjemelési igények száma. A tervek szerint ezért ötszázmillió forinttal megemelik a Nyugdíjbiztosítási Alap erre használható keretét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!