Friss hírek

2009.06.29. 10:12

ÁRVÍZ - Lassú apadás a Dunán, újabb árhullám a Rábán

<p>A vasárnapi tetőzés után szokatlanul lassú apadás indult meg a Dunán és a Mosoni - Dunán. A Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcsnál 650 - 660 centimétert mértek és a vízállás óránként mindössze néhány centimétert csökken. Győrben továbbra is víz alatt vannak a rakpartok, az ártérbe épült csónakházak, a strand, a Radó - sziget valamint a városi uszoda is. Lakóházakat nem veszélyeztet az ár, kitelepíteni senkit sem kellett.</p>

A Lajta azóta nem árad, hogy megnyitották a Hegyeshalom feletti 300 hektáros vésztározót. Viszont az apadás sem indult meg, Ausztriában ugyanis vasárnap esett az eső. A vízügyesek a következő néhány napban több kisebb árhullámot várnak a folyón. Mosonmagyaróvárt már sikerült megvédeni, a folyó parti házak pincéjében és a kertekben azonban egyre több helyen jelenik meg a talajvíz.

A Rába árhulláma is elérte Győr térségét ahol elképzelhető, hogy a folyó visszaduzzasztja a Mosoni - Dunát.

Hétfőre virradó éjjel kitelepítettek egy idős asszonyt Vas megyében, magyarlaki házából, mert a belvíz elöntötte az épületet. Vasváron korábban tíz családnak kellett elhagynia az otthonát, ők egyelőre nem tudnak visszaköltözni. Csákánydoroszlón - az áradó Rába, illetve a Vörös-patak öntötte el a település egy részét múlt csütörtökön - már fertőtlenítenek, a 11 házból kiköltöztetett összesen 36 ember folyamatosan költözik vissza - tájékoztatta hétfőn a Független Hírügynökséget Palkó Imre, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Közben a Rábán újabb árhullám indult el, miután vasárnap Ausztriában heves esőzések voltak a vízgyűjtő területen. Szentgotthárdnál ismét elrendelték az elsőfokú védekezést. Az újabb árhullám várhatóan hétfőn délután éri el Körmendet, ahol továbbra is a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben. A városban napok óta magas a vízállás, a töltés kezd átázni, ezért a vízügy a Mura mellől vezényelt át embereket a védekezéshez. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a Körmendnél a Rábába torkolló Pinka-patak is rengeteg vizet hoz Ausztriából. A Rába jobb parti töltését már meg kellett erősíteni, egyelőre sehol sem szivárog - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Gál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság főmérnöke. Hozzátette: Körmend és Sárvár között a teljes Rába-völgy víz alatt van, van, ahol 3 km széles a vízfolyam. A főmérnök szerint az újabb árhullám nem veszélyeztet további lakóházakat, viszont Körmend, Sárvár, Püspükmolnári térségében a horgászta! nyák még minden bizonnyal napokig víz alatt lesznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!