Friss hírek

2009.06.25. 17:31

ÁRVÍZ: Kora estétől elsőfokú készültség Budapesten - szombatra zárják le teljesen a rakpartokat

<p>Elsőfokú árvízvédelmi készültség lép életbe Budapesten csütörtökön délután hat órától a Dunán levonuló árhullám miatt. Az előrejelzések szerint az árvíz miatt szombaton a budai és a pesti alsórakpartot is le kell zárni. A folyó várhatóan vasárnap tetőzik, és jövő hét közepére húzódik vissza a medrébe.</p>

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtök este hat órától Demszky Gábor főpolgármester. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint csütörtökön 488 centiméteren áll a Duna, péntekre 579 centiméteres, szombatra pedig már 654 centiméteres vízállás várható. A tetőzés - az előrejelzések szerint - vasárnap lesz 704 centiméteren. Ezt követően a folyó várhatóan szerdára húzódik vissza a medrébe - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményben a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya.

A budai alsórakpart egy része a Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna építése miatt már most is le van zárva, a további szakaszok lezárását pedig péntek éjjel kezdik meg. Szombaton várhatóan a budai és a pesti alsórakpartot is teljes hosszában lezárják az árvíz miatt.
A Főpolgármesteri Hivatal arra kéri a rakpartokon parkoló autósokat, hogy járműveiket még pénteken vigyék máshová, különben a rendőrség - a lezáráskor - elszállítja azokat. Egyúttal arra is kérik az embereket, hogy pénteken és a hétvégén lehetőleg hagyják otthon autóikat és a tömegközlekedést használják.

Az árhullám a Margitszigetet az előrejelzések szerint nem veszélyezteti. A római parti üdülőövezet mélyebben fekvő hullámtéri területein a védekezéshez a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság nyújt segítséget.

A Főpolgármesteri Hivatal folyamatos összeköttetésben áll az Országos Vízjelző Szolgálattal. Egyelőre úgy tűnik, hogy a rakpartok lezárásán kívül más korlátozásra nem lesz szükség Budapesten, az árhullám lakóterületeket nem érint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!