Friss hírek

2009.06.25. 21:51

ÁRVÍZ - CSÜTÖRTÖKI ÖSSZEFOGLALÓ

<p>Elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe Budapesten csütörtökön délután 6 órakor. A Dunán levonuló árhullám miatt szombaton várhatóan teljes hosszában lezárják a budai és a pesti alsórakpartot is. Az árvíz miatt számos utat már csütörtökön lezártak, és lezárnak majd péntektől a Dunakanyarban valamint a Dunántúlon is. A Rábán levonuló áradás miatt pénteken üzemkezdettől lezárják a teljes vasúti pályát a Körmend-Zalalövő vonalon is. Az árvíz miatt eddig 27 embert kellett Vas megyében kiköltöztetni. Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön bejelentette: félmilliárd forintot utal át a a tárca az árvízi védekezésre.</p>

A vízügyi szakemberek szerint a Duna, várhatóan vasárnap, 750-760 centiméteren tetőzik Budapesten, és a jövő hét közepére, körülbelül szerdára húzódik vissza a medrébe. Az áradás miatt szombaton várhatóan a budai és a pesti alsórakpartot is teljes hosszában lezárják. A budai alsórakpart egy része a Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna építése miatt már most is le van zárva, a további szakaszok lezárását pedig péntek éjjel kezdik meg. A Főpolgármesteri Hivatal ezért arra kéri a rakpartokon parkoló autósokat, hogy járműveiket még pénteken vigyék máshová, különben a rendőrség - a lezáráskor - elszállítja azokat. Egyúttal arra is kérik az embereket, hogy pénteken és a hétvégén lehetőleg hagyják otthon autóikat, és a tömegközlekedést használják.

A Duna várhatóan a következő napokban árad a Dunakanyarban, ezért várhatóan ebben a térségben is péntektől vasárnapig utakat kell lezárni. Valószínűleg a 11-es főút Visegrád és Dömös közötti szakaszát valamint a Tahitótfalu és Kisoroszi közötti összekötő utat nem lehet majd használni. Lezárhatják a 2-es főutat a 28-29-es kilométerkő között, illetve Szobon és Nagymaroson a révhez vezető utakat.

A Rába völgyében várhatóan minden utat lezárnak majd a fő közlekedési utakon kívül. A folyó csütörtökön Szentgotthárdnál tetőzött, 505 centiméteren állt, ez 35 centiméterrel magasabb volt, mint az 1965-ös eddigi legnagyobb vízállás. Nádor István, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy eddig 15-20 ezer homokzsákot használtak fel, ezenkívül már hozattak 30 ezer zsákot, amelyeket Szentgotthárdról a többi veszélyeztetett településre szállítottak. Az igazgató hozzátette: mindezen felül még 30 ezer darab zsákot kértek.

A Rába áradása miatt 25 embernek kellett elhagynia otthonát csütörtök estig a Vas megyei Csákánydoroszlón és kettőnek Vasváron. A következő napokban várhatóan Körmend és Zsennye közeli kiskertek tulajdonosainak is haladéktalanul el kell hagyniuk a veszélyes területet.

Az árvízveszély miatt Dunántúlon már lezárták a Rátót és Rábagyarmat közötti utat, a Pinkamindszent és a pinkamindszenti határátkelő közötti útszakaszt, a Rönök és Csörötnek közötti mellékutat valamint a Vasszentmihály és Csörötnek közötti alsóbbrendű utat. Csörötnek települést a 8-as főút felől egyelőre nem lehet megközelíteni, a 8-as út felöl Rábafüzesről Szentgotthárd felé lehet kerülni.

A Dunántúlon további útlezárások is várhatóak még Ivánc, Szakonyfalu, Rábatótfalu, Alsószölnök, Nemesmedves, Felsőmarác és Halogy településekre vezető utakon. Az útlezárásokat táblákkal jelzik, folyamatos műszaki készenlét és megerősített útellenőri szolgálat van ezeken az útszakaszokon.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint pénteken döntenek arról, hogy kell-e szükségtározót nyitni a Lajtán, Mosonmagyaróvár védelme érdekében. Ez a Mosonmagyaróvár feletti szakaszon a két Lajta-ág közötti terület elárasztását jelenti.

A gemenci erdőben már csütörtökön megkezdték az árvízi védekezést, hogy megóvják a vadakat és a fákat. Közép-Európa legnagyobb ártéri erdejében a szakemberek folyamatosan töltik fel az áradástól nem veszélyeztetett területeken a vadetetőket a menekülő szarvasoknak, őzeknek és vaddisznóknak.

Akár több napba is telhet, hogy helyreálljon a vasúti közlekedés Szentgotthárdnál, Vas megyében. Az eső miatt annyira megáradt a Lapincs folyó, hogy veszélyezteti a biztonságos közlekedést. Az utasokat ezért vonatpótló buszok szállítják Rátót és Szentgotthárd, valamint Jennersdorf és Szentgotthárd között. A buszok a vonatok menetrendje szerint közlekednek, de késhetnek. A GYSEV Zrt. kéri utasait, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak az állomások információs pultjainál vagy a 06-99/517-212-es telefonszámon - olvasható a GYSEV csütörtök délutáni közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!