Friss hírek

2009.06.24. 15:53

Aláírták a csepeli gerincút támogatói szerződését

<p>Aláírták a csepeli gerincút támogatási szerződését szerdán, így megindulhat az elkerülő út építésének első üteme. A csepeli úthálózatot tehermentesítő beruházásban egy kétszer két sávos út épül új nyomvonalon a Szabadkikötő út és a Posztógyár utca között, amelyet később továbbépíthetnek. A projekt 3,2 milliárd forintos önrészből és 3,795 milliárd forintos uniós forrásból valósul meg - közölte a Független Hírügynökséggel Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes sajtóirodája.</p>

Az elemzések alapján a csepeli úthálózat kapacitásai maximálisan terheltek, mert a Csepel-sziget és Budapest központi városrészei közötti személy- és teherforgalom az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt. A nehéz tehergépjárművek áthaladása pedig nemcsak az úthálózatot terheli, de a lakóépületek utca felőli homlokzatát is. A most épülő gerincút mintegy 2,5 kilométer hosszan venné le a terhet a kerület úthálózatáról. A forgalom csökkenése mellett mérséklődik a levegőszennyezés és a környezeti terhelés is - áll a főpolgármester-helyettes és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közleményében. Hagyó Miklós szerint a forgalomcsökkenés hatásai mellett a kétszer két sávos útvonalnak köszönhetően javul a gazdasági szempontból fontos területek megközelíthetősége is.

Steiner Pál, a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke azt mondta: a Csepel-szigeti 6,7 kilométeres és a Csepeli 2,5 kilométeres gerincút projektje 2011-re összekapcsolódik, így nemcsak a kerület, hanem a teljes sziget lakóterületei is élhetőbbé válnak. Az elnök hozzátette: az elkerülő út a csepeli szennyvíztisztító miatt is nélkülözhetetlen.

Csepel polgármestere, Tóth Mihály kiemelte: az elkerülő út most épülő szakasza csak az első lépés a kerület infrastrukturális elmaradottságának felszámolásában, mert a következő 4-5 évben mind északi, mind déli irányból folytatni kell a gerincutat.

A Fővárosi Közgyűlés április 30-án fogadta el a Csepeli gerincút engedélyokiratát, az első ütem várhatóan 2011 szeptemberére lesz kész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!