Friss hírek

2009.06.29. 15:08

A VDSzSz mindenképpen meg akarja akadályozni a vasút átalakítását

<p>A kormány esetleges vasút-átalakítási terve ellen tiltakozik a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz). Az érdekvédők szerint a tervek kizárólag az ingatlanok átcsoportosítását, eladását szolgálják, a szolgáltatási színvonal emelésével ugyanakkor nem foglalkoznak. A vasutas szakszervezet azt mondja: minden törvényes eszközt bevetnek, hogy az átalakítást megakadályozzák, akár újra sztrájkolnának.</p>

Mint Gaskó István, a szervezet elnöke hétfői sajtótájékoztatóján fogalmazott: "egy jószándékú postás jóvoltából" jutottak az erről szóló kormányzati előterjesztéshez. A birtokukba került dokumentumban a vasutat több, önálló cégbe szerveznék át. A MÁV Zrt. egy részét a MÁV Vagyonhasznosító Zrt. venné át, a MÁV-ból kiválna a MÁV Pályavasút-működtető Zrt. Az utóbbitól azonban elvonnák a pályavasúti működéshez közvetlenül nem kapcsolódó ingatlanokat. A tervek szerint még az idén megalakuló MÁV Vagyonhasznosító Zrt-hez kerülnének át a jelenlegi MÁV piacképes ingatlanjai.

Gaskó István főképp az előterjesztés szakmaiságát bírálat. Mint mondta: annak készítői "csak ingatlanban látják a magyar vasutat". A szakszervezet felháborítónak tartja, hogy a koncepció csak az ingatlanok eladását és átcsoportosítását célozza; a pályavasúti -, illetve a személyszállítási szolgáltások színvonalának emeléséről azonban nem esik szó a dokumentumban. Azt is kifogásolta, hogy a kormány nem egyeztetett a szakszervezettel erről a kérdésről. Az elnök szerint az átalakítás munkahelyek ezreit veszélyzeteti, illetve a vasúti szolgáltatási színvonal csökkenésével jár.

Az üggyel kapcsolatban a VDSzSz keddre rendkívüli Vasúti Érdekegyeztető Tanács (VÉT) ülést kezdeményzett, illetve július 2-án a közlekedési minisztériumban megbeszélést tartanak a tárcával. Ha ezek nem hozzák meg a várt az ereményt, akkor keményebb eszközöket is bevetnek. Kérdésre válaszolva Gaskó István közölte: elképzelhető, hogy akár sztrájkba is lépnek, hogy megakadályozzák az átalakítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!