Friss hírek

2009.06.17. 14:36

A magyarok több mint fele alszik rosszul

<p>A magyar lakosság több mint fele szenved alvászavartól, ami hatással lehet akár a munkahelyi teljesítményre és a párkapcsolatra is - mondta a Független Hírügynökségnek szerdán Belső Nóra, pszichiáter a Pihent Agyúak Társaságának alvásszakértője.</p>

Egy nemrég készült felmérés szerint nemzetközi szinten a lakosság harmada, míg Magyarországon több mint a fele szenved valamilyen alvásproblémától - mondta Belső Nóra. A pszichiáter szerint azonban hazánkban több embernek lehetnek hasonló problémái, viszont sokan nem fordulnak orvoshoz. Belső Nóra hozzátette: az alvászavar a nőknél kétszer-háromszor gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál, de ők hamarabb is keresik fel az orvost.

A kialvatlanság kezdeti tünetei a fáradékonyság, aluszékonyság. Aki azonban hosszabb ideig nem piheni ki magát, az előbb-utóbb ingerlékennyé, depresszióssá válhat és akár a párkapcsolatában is lehetnek problémák.

Belső Nóra hozzátette: aki felismeri a problémát mindenképpen forduljon szakemberhez, hiszen ma már többféle terápia is létezik az alvászavar keresésére.

A Pihent Agyúak Társaságát (PAT) szerdán alakították alapítói magánszemélyek, akik személyesen is tapasztalták, hogy a tartós kialvatlanság nemcsak egészségügyi problémákat okozhat, de veszélyezteti a másnapi munkavégzés minőségét, növeli a balesetek számát, sőt a családi, baráti, munkatársi kapcsolatokat is érintheti. A PAT alapítói úgy vélik, modern társadalmunkban a kialvatlanság olyan egyre gyakoribb probléma, amelyről beszélni kell. A (PAT) szemléletváltást sürget az alvással kapcsolatos gondolkodásban. Céljuk, hogy a tartós kialvatlanságtól szenvedők forduljanak orvoshoz, mielőtt problémájuknak súlyosabb egészségügyi, társadalmi, családi és szociális következményei lesznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!