Friss hírek

2009.06.11. 12:33

15-16 ezer új bölcsődei és óvodai férőhely létesülhet a következő 3 évben

<p>A családtámogatás rendszerének tervezett megváltoztatása, a GYED és a GYES idejének lerövidítése miatt döntött úgy szerdán a kormány, hogy jelentős fejlesztéseknek ad zöld utat az óvodai és bölcsődei férőhelyek számának megemelése érdekében. A következő 3 évben összesen 15-16 ezer új férőhely létrehozásának támogatására indul több pályázati lehetőség. Ebből 7800 bölcsődei férőhely uniós támogatásból valósulhat meg - mondta el csütörtöki tájékoztatóján Budai Bernadett kormányszóvivő.</p>

Meglévő intézmények bővítésére, vagy újak építésére is pályázhatnak majd az érintettek. Fejleszteni akarják a családi napközik rendszerét is úgy, hogy a most gyermekenként, évente adható 246 ezer forintos állami kvótát 300 ezerre emelik. Ezzel azt remélik, hogy a meglévő 1500 férőhely, további 1000-rel bővülhet. Bevezetik a családi gyermekfelügyelet intézményét is, amelyben egy felnőtt, a családi napközik mintájára, maximum 3 kicsire vigyázhat. Az erre szánt állami normatívát még nem dolgozták ki teljesen. Az új megoldástól 1000-1500 gyermek elhelyezését várják. Szeptembertől 10-ről 12 gyermekre emelik a csoportok maximális létszámát, ami a jelenleg is működő intézményekben újabb 5000 gyermek elhelyezését teszi lehetővé - tette hozzá

Budai Bernadett elmondta: a családi napközik és a családi gyermekfelügyeletek kialakításánál komoly könnyítés lesz az is, hogy már nem kötik ezeket szigorú szakhatósági engedélyek megszerzéséhez, így akár egy anyuka, aki otthon marad a gyermekével, vállalhatja, hogy még kettő, vagy még négy kicsire vigyáz. Mindezt úgy, hogy normatív támogatást is kap az államtól a gyerekek után.

A tájékoztatón Varga Zoltán önkormányzati miniszter elmondta: idén is sikeres volt az a 4,1 milliárd forint összértékű pályázat, melyet önkormányzatok, kistérségi társulások által fenntartott oktatási intézmények fejlesztésére lehetett igénybe venni. Ezt a lehetőséget azért indították el, mert látható volt, hogy azok a hasonló célú uniós támogatások, amelyekre pályázni lehet, csak a 20 millió forintnál nagyobb beruházásokat érintik, ez pedig sokakat kizárt a lehetőségből. Az Önkormányzati Minisztérium tehát a 20 millió forint alatti pályázatokra koncentrálta a támogatást.

896 jelentkező, 1323 pályázatot adott be, összesen 23,3 milliárd forint összegben. Bölcsődék infrastrukturális fejlesztésére 127 pályázat érkezett, ebből 45-öt támogattak, 500 millió forint értékben. 568 óvoda pályázott 9,2 milliárdos összértékben, ebből 186 intézményt támogattak 1,8 milliárd forinttal. Általános iskolák fejlesztésére 107-en pályáztak eredményesen 1,3 milliárd forint összeggel. A pályázni lehetett közösségi buszok beszerzésére is. A 61 beadványból 31-et támogattak 497,4 millió forinttal - tette hozzá a miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!