Friss hírek

2009.04.08. 06:32

Visszafoglalták a tüntetőktől a moldovai parlament épületét

<p>Moldovában a rendőrség szerda hajnalra visszafoglalta a parlamentet a választási eredmények ellen tiltakozó tüntetőktől, akik kedden rohamozták meg az épületet a fővárosban. A fiatalok a vasárnapi parlamenti választásokat megnyerő Kommunista Párt ellen tiltakoztak. Szerdán újabb tüntetésekre lehet számítani.</p>

A moldovai rohamrendőrség nagyjából tucatnyi demonstrálót tartóztatott le a parlament visszafoglalásakor, és az épület előtti teret is megtisztították a még késő este is ott lévő néhány tüntetőtől. A tiltakozók nagy többsége éjszakára elhagyta helyszínt, de azt mondták, hogy szerda reggel újrakezdik a demonstrációt.

Kedden a választási eredmények miatt diáktüntetés robbant ki a fővárosban, majd több tucat fiatal megtámadta a parlament épületét. A vasárnapi parlamenti választásokat megnyerő Kommunista Párt ellen demonstráltak. Szemtanúk szerint a parlament épületébe behatoló fiatalok betörték a földszinti ablakokat, majd kihajigáltak az utcára a bútorokat, és felgyújtották azokat. A rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be. A fiatalok egy csoportja megtámadta az elnöki hivatalt is.

A keddi összecsapásokban hivatalos adatok szerint több mint 30 tüntető és rendőr sebesült meg. A moldovai állami tévé kedd délutáni bejelentése szerint a sérültek közül egy nő meghalt szénmonoxid-mérgezésben, miután füstöt lélegzett be a parlamenti gyújtogatásnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!