Friss hírek

2009.04.16. 14:33

Véget vetnek a kikötői blokádnak a francia halászok, de folytatják másként

<p>Befejezik a francia halászok a Nagy-Britannia és a Franciaország közötti tengeri útvonal blokádját. Ezt csütörtökön jelentették be a halászok szakszervezeteinek képviselői.</p>

A francia halászok kedd délután kezdték elzárni a kikötőket, és szerda reggelre gyakorlatilag megbénították a komp- és a teherhajó-közlekedést Franciaország és Nagy-Britannia között, miután több tucatnyi halászhajóval blokkolták Calais, Dunkarqe és Boulogne kikötőit.

A halászok az Európai Unió és Párizs által megállapított halászati kvóták növelését követelik. Michel Barnier, illetékes francia miniszter kedden azt mondta, hogy csütörtökön üljenek le tárgyalni arról, hogy a párizsi kormány kész gazdasági segélyt adni a halászoknak. A halászok szakszervezetei azonban a tőkehalra és a nyelvhalra kirótt kvóták jelentős emeléséről akartak csak tárgyalni.

A halászok azt mondják, hogy a kvóták tönkreteszik a kis halászközösségeket és csak a hatalmas "halgyáraknak" kedveznek. Tavalyhoz képest egyébként 30 százalékkal fölemelték a kifogható tőkehal mennyiségét, de sok halász nemcsak hogy már jóval meghaladta az első negyedévre engedélyezett kvótát, hanem már a június végéig esedékes mennyiségen is túl van.

A tiltakozásban részt vevő 500 halász képviselői csütörtökön azt közölték, hogy befejezik a jelenlegi blokádot, de folytatják tiltakozásukat más módon. Bruno Dachicourt, az egyik szakszervezet, a CFTC képviselője röviddel később azt mondta, hogy új blokádot emelnek, de ezúttal egy Boulogne közelében lévő halfeldolgozónál. Calais-nál és Dunkarqe-nél csütörtök hajnalban függesztették fel az elzárási akciót a halászok, Boulogne nál azonban egy ideig még maradt az elzárás.

Mind a francia kormány, mind az Európai Unió kizárta, hogy megemeljék a kvótákat ebben az évben, mivel érvelésük szerint 2008 óta 30 százalékkal nőttek a kvóták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!