Friss hírek

2009.04.16. 11:57

Véget ért az orosz terrorellenes hadművelet Csecsenföldön

<p>Oroszország bejelentette évtizedes csecsenföldi terrorellenes hadműveletének végét csütörtökön. Az Interfax orosz hírügynökség úgy tudja, hogy húszezer orosz katonát vezényelhetnek ki a Csecsen Köztársaságból, amely az Orosz Föderáció tagállama.</p>

A mostani oroszbarát csecsen elnök, Ramzan Kadirov üdvözölte a döntést, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan megnyílhat a grozniji nemzetközi repülőtér. "Csecsenföld mára békés, fejlődő terület, ezt az idelátogatók ezrei bizonyíthatják" - mondta Kadirov, aki a 2004-ben bombamerényletben meghalt csecsen vezető, Ahmad Kadirov fia.

A moszkvai terrorellenes bizottság csütörtöki közleménye nem részletezi a kivonulási tervet, az Interfax orosz hírügynökség orosz biztonsági forrásból azonban úgy értesült: akár 20 ezer, most még Csecsenföldön tartózkodó orosz katonát is érinthet a döntés.

A csecsenföldi "terrorellenes hadműveletet" még Borisz Jelcin elnök indította 1999-ben, néhány hónappal azelőtt, hogy átadta a hatalmat Vlagyimir Putyinnak. Az orosz erők az elmúlt évtizedben két háborút is vívtak az elszakadásra törekvő csecsenekkel.

A csütörtöki döntés szorosan követi Kadirov öt ellenfelének közelmúltbeli, titokzatos halálát. Legutóbb március 28-án Szulim Jamadajev volt csecsen katonai parancsnokot lőtték le Dubaiban. Kadirov kritikusai felróják többek között, hogy magánállatkertet tart fenn Groznijban, tigrisekkel, leopárdokkal, medvékkel és párducokkal. Az iszlám követőjeként renszeresen elzarándokol Mekkába, valamint többnejűség-párti, mondván, hogy Csecsenföldön több nő van, mint férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!