Friss hírek

2009.04.07. 17:08

Véget akar vetni a francia elnök a "főnökök túszul ejtésének"

<p>Véget akar vetni Nicolas Sarkozy az utóbbi időben Franciaországban elterjedt tiltakozási módszernek, hogy a munkások foglyul ejtik a főnököket. Ezt maga Nicolas Sarkozy közölte kedden a dél-franciaországi Venelles-ben.</p>

A köztársasági elnök azt mondta: az elbocsátások miatt dühös munkásoknak be kell tartaniuk a törvényeket, ezért elfogadhatatlan, hogy foglyul ejtenek munkahelyi vezetőket.
"Törvényes rend van, és nem fogom hagyni, hogy így menjenek a dolgok tovább. Megértjük, hogy az emberek dühösek, de nem lehet a dolgokat azzal súlyosbítani, hogy megsértik a törvényeket" - közölte a francia államfő, aki hozzátette: "...vannak vezetők, akik a beosztottaikkal rosszul bánnak, de a nagy többség, akiket szintén sújt a gazdasági válság, megfelelően viselkedik".

A Caterpillar nevű amerikai cég franciaországi leányvállalatának sztrájkoló munkásai a múlt kedden ejtették túszul, majd tartották 24 órán át fogva irodáikban a vállalat négy igazgatóját., hogy így tiltakozzanak a cég nagyarányú elbocsátási tervei ellen. Volt egy ötödik fogoly is, a humánerőforrás menedzser, de őt szívproblémái miatt előbb hazaengedték. Amikor a négy cégvezető rendőri kísérettel és a szakszervezet biztonsági embereinek védelmében elhagyhatta irodáit, munkások százai szidalmazták, fütyülték ki őket.

A Caterpillar 733 állást szüntetne meg a két, összesen 2800 embert foglalkoztató üzemben. A szakszervezetek a végkielégítés legalacsonyabb összegét szeretnék növelni a cég által meghatározott tízezer euró háromszorosára. A Caterpillárnál történt túszejtés rövid időn belül a harmadik ilyen akció volt Franciaországban a tömeges elbocsátások miatt. Korábban a Sony franciaországi üzemének főnökét egy éjszakán át, illetve a 3M nevű amerikai cég leányvállalatának igazgatóját 24 órán át tartották fogva a munkások. A gazdasági helyzet három évtized óta most a legrosszabb Franciaországban. A munkanélküliség idén elérheti a 10 százalékot.

Egy kedden közzétett felmérés eredményei szerint a franciák fele úgy véli, hogy elfogadhatatlanok a radikális akciók, mint például a munkahelyi vezetők foglyul ejtése, 45 százalékuk viszont helyeselte ezeket az akciókat. Egy másik francia intézet felmérése azt mutatta ki, hogy a franciák 63 százaléka megérti, de nem helyesli, 30 százaléka viszont elfogadhatónak tartja az ilyen akciókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!