Friss hírek

2009.04.22. 13:17

Uniós pénzből új fővárosi irodát működtethetnek a jogvédők

<p>Évi 160 millió forint uniós támogatást kap 2013-ig a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány, amely így új irodát nyit a fővárosban. Csehák Judit, az alapítvány elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a XIII. kerületi irodában szerdától naponta 4 jogvédő foglalkozik majd a közép-magyarországi régióból érkező betegellátással, gyermekjogi panaszokkal, amelyek az utóbbi 5 évben megduplázódtak.</p>

Az uniós támogatásból az alapítvány 104 jovédője laptopot is kap, amely segítségével a szervezet pontosan tudja majd dokumentálni, hogy az országban hol milyen problémák merülnek fel. Csehák Judit példaként elmondta: a szervezet fogadja azokat a bejelentéseket, panaszokat is, amelyek az egyre nagyobb számú egészségügyi magánszolgáltatóval kapcsolatos, eddig azonban ezeket nem kezelték külön. Most lehetőség nyílik arra, hogy olyan statisztikák, felmérések készüljenek, amelyek eszerint is megkülönböztetik az egészségügyi szolgáltatókat.

Az alapítvány elnöke azt is elmondta: főleg a betegjogi panaszok száma nőtt meg az utóbbi 5 évben. A gyermejogi esetekkel kapcsolatos bejelentések száma nem emelkedett, viszont egyre bonyolultabbak, súlyosabbak az ügyek. Az alapítvány gyermekjogi referense hozzátette: a családok elszegényedésével nő a gyermekszegénység problémája is, egyre több a viselkedési, beilleszkedési probléma, nő a kábítószer használók száma. Nagyon hiányos azonban a gyermekpszichiátriai ellátás, sok panasz emiatt érkezik az alapítványhoz.

A bejelentések harmada valójában nem panasz, hanem információkérés - mondta Csehák Judit. Az elnök szerint a lakosság idősödésével a magánszolgáltatók számának emelkedésével egyre nagyobb az igény a több információra. E téren nem állunk túl jól viszont jogvédelem szempontjából nem vagyunk lemaradva az unióban, egy felmérés szerint 31 európai országból a 7. helyen végeztünk - tette hozzá.

2004-ben 6700 betegpanasz érkezett az alapítványhoz, 2008-ban ez a szám 16 ezer 700-ra emelkedett - derült ki egy múlt heti konferencián. A legtöbb panasz amiatt érkezik, hogy a betegek nem kapják meg az ellátást, a szolgáltatók ide-oda küldözgetik őket, illetve az ellátás során az orvos hibázik. Ezen kívül sok beteg amiatt fordult a betegjogi képviselőkhöz, mert a kórházakban, szakrendelőkben megsértették emberi méltóságukat. Nem megfelelő hangnemben beszéltek velük, vagy olyan helyzetbe kerültek, amely sértette az intimitás szabályát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!