Friss hírek

2009.04.08. 20:16

Újabb üzem igazgatóit ejtették foglyul francia munkások, de később elenegedték őket

<p>Elengedték a munkások szerdán egy brit cég franciaországi üzemének négy igazgatóját, akiket kedden ejtettek foglyul, hogy így tiltakozzanak a gyár bezárása és a tömeges elbocsátások ellen.</p>

Az igazgatókat azután ejtették túszul, illetve akadályozták meg őket abban, hogy távozzanak a gyárból, miután kedden megszakadtak a tárgyalások az üzem bezárásáról. A francia Alpok lábánál fekvő Bellegarde-ben lévő Scapa nevű gyár autóipari beszállító volt eddig. Az iparágat sújtó válság őket is elérte, ezért az anyacég, a brit Scapa Group PLC elrendelte a bezárást.

A vállalati vezetők foglyul ejtése, mint tiltakozási módszer az elbocsátások ellen, elterjedtté vált az utóbbi időben, Franciaországban. A Caterpillar nevű amerikai cég franciaországi leányvállalatának sztrájkoló munkásai a múlt kedden ejtették túszul, majd tartották 24 órán át fogva irodáikban a vállalat négy igazgatóját. Volt egy ötödik fogoly is, a humánerőforrás menedzser, de őt szívproblémái miatt előbb hazaengedték. Korábban a Sony franciaországi üzemének főnökét egy éjszakán át, illetve a 3M nevű amerikai cég leányvállalatának igazgatóját 24 órán át tartották fogva a munkások. A gazdasági helyzet három évtized óta most a legrosszabb Franciaországban. A munkanélküliség idén elérheti a 10 százalékot.

Nicolas Sarkozy francia államfő kedden kijelentette, hogy véget kell vetni az ilyen akcióknak, "Törvényes rend van, és nem fogom hagyni, hogy így menjenek a dolgok tovább. Megértjük, hogy az emberek dühösek, de nem lehet a dolgokat azzal súlyosbítani, hogy megsértik a törvényeket" - közölte a francia elnök. Egy kedden közzétett felmérés eredményei szerint a franciák fele úgy véli, hogy elfogadhatatlanok a radikális akciók, mint például a munkahelyi vezetők foglyul ejtése, 45 százalékuk viszont helyeselte ezeket az akciókat. Egy másik francia intézet felmérése azt mutatta ki, hogy a franciák 63 százaléka megérti, de nem helyesli, 30 százaléka viszont elfogadhatónak tartja az ilyen akciókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!