Friss hírek

2009.04.23. 14:07

TUDOMÁNY - A "Növekedés határai" szerzője megkapta a legmagasabb japán kitüntetést

<p>A legmagasabb japán tudományos kitüntetést kapta meg csütörtökön az az amerikai kutató, aki évtizedekkel ezelőtt megjósolta, hogy a gyors gazdasági növekedés és a Föld lakosságának szaporodása a civilizáció összeomlásához fog vezetni.</p>

Dennis Meadows, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) professzora tudóscsoportjával 1972-ben számítógépes modellezés alapján megírta a "Növekedés határai" című tanulmányt. Ez az akkori tendenciák alapján azt jósolta, hogy az emberiség katasztrófába rohan, amely 2100-ra bekövetkezik.

A japán Tudományos és Műszaki Alapítvány kitüntetését Akahito császár jelenlétében adták át a 65 éves amerikai tudósnak.

Meadows és csapata azzal érvelt, hogy az emberi igény meghaladja a természeti kínálatot, és ha az emberiség nem tér át az exponenciális szaporodásról és gazdasági növekedésről egy fenntartható rendszerre, akkor a Föld készletei kimerülnek, a civilizáció pedig összeomlik.

Több mint 3 évtized elteltével, mialatt a Föld népessége nem egészen 4 milliárdról több mint 6 milliárdra nőtt, Meadows ma még kevesebb okot lát a reményre, mint a 70-es évek elején.

Ma is elkerülhetetlennek tartja, hogy a gazdasági növekedésnek a 21. században le kell állnia. "A növekedés nem fokozatosan, nem békésen és nem a távoli jövőben fog leállni, hanem hamarosan, hirtelen és összeomlás formájában" - jelentette ki Meadows professzor ezen a héten egy tokiói konferencián.

Meadows számítógépes modellje annak idején 5 tendenciát vett figyelembe: az iparosítást, a népességnövekedést, az alultápláltságot, a természeti források kimerülését és a környezetpusztulást. Nem számolt más megrázkódtatásokkal, mint amilyenek a háborúk vagy a világméretű járványok.

Meadows a mai pénzügyi válság alapján azt mondja, hogy az emberiség még mindig nem vonta le a helyes következtetést. "A megoldást most is görcsösen abban keresik, hogy a reálgazdasági növekedést visszaállítsák a hagyományos exponenciális növekedési pályára. Tudom, hogy ez a politika nem fog működni" - fogalmazott a tudós.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!