Friss hírek

2009.04.29. 16:22

Tovább gyorsítaná az építőipari beruházásokat a kormány

<p>Újabb, az építőipari beruházásokat gyorsító intézkedéscsomagot fogadott el szerdán a kormány. Így a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektre vonatkozó, könnyített szabályokat kiterjesztenék a nagyobb magánberuházásokra is. Az adminisztráció csökkentésével pedig az engedélyeztetést is egyszerűsítenék, valamint bevezetnék a "biztos kéz" programot. A gyorsító csomagot az év végéig szeretné végrehajtani a kormány - hangzott el a szerdai kormányszóvivői sajtótájékoztatón.</p>

A könnyített szabályokat csak azokra a magánberuházásokra terjesztenék ki, amelyek 10 milliárd forint felettiek vagy legalább 250 új munkahelyet teremtenek, esetleg környezetvédelmi, kutatás-fejlesztési, oktatási, valamint egészségügyi és szociális célok megvalósulását segítik.

Az engedélyezés megkönnyítéséről szóló javaslatok célja a beruházások gyorsítása, illetve az adminisztrációs terhek csökkentése. Így a tervezett intézkedések között szerepel az összevont építési engedély általánossá tétele, az egyszerűsített építésügyi hatósági engedélytípus bevezetése, illetve a közigazgatási hatósági eljárások "racionális" újraszabályozása. A közeli tervek között szerepel az egyablakos rendszer bevezetése is az engedélyezési folyamatokban.

Bajnai Gordon miniszterelnök a tájékoztatón elmondta, a kormány emellett szeretné bevezetni az úgynevezett "biztos kéz" programot, amely a lánctartozásokat szorítaná vissza. Ennek lényege, hogy egy köztes fedezetkezelő személyt vonnak be a kivitelezési folyamatba. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a beruházó és a kivitelező pénzügyi biztosítékként egy ügyvédnél vagy szervezetnél letétbe helyezheti a projekt fedezetét. Innentől kezdve az ügyvéd vagy a szervezet vizsgálja meg a szerződéseket, és a műszaki ellenőr igazolása alapján elindítja, vagy visszatartja a kifizetést a vállalkozó illetve az alvállalkozó felé. Így a kivitelező csak akkor kapja meg a pénzt, ha elvégzi a munkát, és az alvállalkozóit is kifizette. A kormányfő emlékeztetett arra: a lánctartozás mértéke legalább 250-300 milliárd forint Magyarországon, ezen belül az építőiparban körülbelül 150-200 milliárdra tehető.

A korábban meghirdetett, 1800 milliárd forintos építőipari csomagról Bajnai azt mondta, 1200 milliárd forint értékben már megkötötték a támogatási szerződéseket 300 nyertes pályázóval, és 160 projekt esetében a kivitelezés is elindult, összesen 800 milliárd forint értékben. Hozzátette: az első gyorsító csomag eredményeképpen 30 százalékkal csökkent az építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési munkák száma, és 20 százalékkal nőtt azon tevékenységek köre, amelyekhez se engedély, se bejelentés nem szükséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!