Friss hírek

2009.04.03. 09:41

Tízmilliós bírság a K&H Banknak

<p>Tízmillió forintos bírságot rótt ki a K&H Bank Zrt.-re a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mivel a pénzintézet nem tartotta be az ügyféltájékoztatásra vonatkozó jogszabályokat. A tőkepiaci törvény alapján kiszabható legnagyobb összegű bírságra azért volt szükség, mivel a banknál több olyan, egymással összefüggő hiányosságot fedeztek fel, amelyek nagyszámú befektetőt téveszthettek meg - derül ki a PSZÁF pénteki közleményéből.</p>

A Felügyelet CDO (adósságfedezetű kötelezettség, jellemzően hitelek, kötvények, vagy egyéb eszközök mögöttes fedezetével kibocsátott, magas kockázatú értékpapír) kötvények értékesítése kapcsán vizsgálta meg: a bank eleget tett-e tájékoztatási kötelezettségeinek a szerződéskötés előtt, illetve a befektetések időtartama alatt. A pénzintézet belga anyavállalatától átvett CDO termékeket értékesített, s maga is bocsátott ki olyan kötvényeket, amelyek kifizetései a cégcsoport korábbi kibocsátású CDO kötvényeitől függtek.

A KBC-csoport a CDO kötvényekre likvid másodpiacot garantált, egy hitelminősítő intézet leminősítése után azonban a bank ezt egyoldalúan és előzetes értesítés nélkül megszüntette. Ezzel súlyosan megsértette a tőkepiaci törvényt - közölte a PSZÁF. A bank korábbi ügyféltájékoztatása szerint a kötvények "állampapírszintű kockázattal" fizetnek "azoknál magasabb kamatot". Ez félrevezető volt, mivel a bank nem jelezte az ügyfelek felé: az azonos kockázat alatt a független hitelminősítő szervezetek módszertanai szerinti megegyező kockázati besorolását ért - áll a közleményben.

Több befektető 10 éves CDO befektetést kívánt megvásárolni, s később szembesült azzal: befektetése akár 35 éves lejáratú is lehet. A bank tehát nem biztosította, hogy a vizsgált CDO kötvények lejárata valóban az ügyfeleknek eredetileg meghirdetett 10 év - zárul a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!