Friss hírek

2009.04.20. 09:38

TECHNIKA - A világ vezető gyártói megállapodtak az elektromos autók egységes konnektoráról

<p>Egységes, szabványos töltőkonnektoruk lesz az elektromos autóknak. Erről megállapodtak a világ vezető autógyártói és áramszolgáltatói, jelentette be vasárnap az RWE német energiavállalat.</p>


A hárompontos 400-voltos aljzat lehetővé teszi majd, hogy a villanyautókat bárhol néhány perc alatt feltöltsék. "Elengedhetetlen, hogy egy villanyautót ugyanúgy lehessen feltölteni Olaszországban, Dániában, Németországban vagy Franciaországban" - fogalmazott az RWE szóvivője, Caroline Reichert.

De a szóvivő nem adott konkrét határidőt az egységes aljzat bevezetésére, minthogy még folynak a tárgyalások az érintett cégek között.

A szabványos aljzatról szóló megállapodás részesei között van a Volkswagen, a BMW, a Ford, a General Motors, a Fiat, a Toyota és a Mitsubishi. Az energiaválallatok közül csatlakozott többek között az EON, a Vattenfall, az EDF, az Npower, az Endesa és az Enel.

Berlin reméli, hogy 2020-ra már 1 millió elektromos autó fut majd a német utakon. Az RWE és a Daimler Berlinben szeptemberben már elindított egy próbaprojektet. Az egységes aljzat kifejlesztése fontos lépés az elektromos autók tömeggyártásának elindítása felé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!