Friss hírek

2009.04.05. 19:09

Szűréssel az Életért Program III. - 1500-an vettek részt az ingyenes szűrővizsgálatokon

<p>Csaknem 1500-an vettek részt a hétvégén a SZ.É.P. III - Szűréssel az Életért Program ingyenes szűrővizsgálatain Nagybajomban, Kadarkúton, Csurgón és Szentlőrincen. A rendezvénysorozat célja az egészséges életmód, a megelőzés és a szűrővizsgálatok népszerűsítése, valamint annak tudatosítása, hogy felelősek vagyunk saját egészségünk megőrzéséért. A SZ.É.P. III. legközelebb április 18-án Baktalórántházára és Hajdúdorogra, április 19-én Balkányba és Nyírlugosra látogat el.</p> <p>A SZ.É.P. III. második hétvégéjének rendezvényein nagyon sok fiatal vett részt. A legfiatalabb látogató egy háromhónapos ikerpár, a legidősebb egy 92 éves hölgy volt. Az első hétvégéhez hasonlóan a legnagyobb érdeklődés a szakorvosi vizsgálatok, a szemészet, a fogászat és a bőrgyógyászat iránt volt. Emellett sokan vettek részt a vérnyomás, a vércukor, a BMI index és a boka/kar index vizsgálatokon is - közölte az Egészségügyi Minisztérium.</p>

A bőrgyógyászati szűrést végző szakorvosok 11 résztvevőnél rosszindulatú bőrelváltozás-, 13 esetben pedig melanoma-gyanút fedeztek fel; ez utóbbi esetek egy részénél azonnali műtétet javasoltak. A fogászati/szájüregi vizsgálatoknál egy esetben jelezték rosszindulatú elváltozás gyanúját. Sok szülő elhozta gyermekét is, és az első hétvégéhez hasonlóan a gyermekek többségénél ugyanúgy lúdtalpat és gerincferdülést állapított meg az ortopédiai szakorvos - derül ki a szaktárca közleményéből.

A szűrővizsgálatokat egész napos színpadi műsor, valamint ismeretterjesztő előadások kísérték. Az érdeklődök előadást hallhattak az egészséges táplálkozásról, a dohányzás ártalmairól, és az elsősegélynyújtás alapjairól is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!