Friss hírek

2009.04.06. 14:21

Szonda Ipsos: egyházi és családi ünnep számunkra a húsvét

<p>A magyarok alapvetően egyházi és családi ünnepnek tartják a húsvétot, de sokan hangsúlyozzák hagyományőrző jellegét is. Minden második férfi készül locsolkodni, és a családok negyede megy majd el szabadidős rendezvényekre - derül ki a Szonda Ipsos friss felméréséből. A családok harmada tervezi, hogy kevesebbet költ idén húsvétkor, mint tavaly, és a munkavállalók negyede az ünnepek alatt is dolgozik majd valamennyit.</p>

A magyarok 35 százaléka számára a húsvét elsősorban egyházi ünnep, Jézus keresztre feszítésére és feltámadására emlékeznek. Az emberek 30 százaléka viszont elsősorban családi ünnepnek tartja a húsvétot a Szonda Ipsos ezer ember bevonásával készített kutatása szerint. Minden ötödik megkérdezett a népszokások továbbélését, a hagyományok őrzését látja a húsvét legfontosabb összetevőjének.

A felmérés szerint a locsolkodás maradandó szokás, és korántsem csak a gyerekek számára fontos. A férfiak 59 százaléka tervezi, hogy elmegy locsolkodni, és a nők 49 százaléka számít rá, hogy meglocsolják.

A felmérés szerint tízből négyen látogatnak el valamilyen szabadidős rendezvényre, és ugyanennyien tervezik, hogy elmennek misére, istentiszteletre.

A családok egyharmada kevesebbet szándékozik költeni idén húsvétkor, mint egy éve, és minden negyedik munkavállaló az ünnepek alatt is dolgozik majd valamennyit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!