Friss hírek

2009.04.09. 13:42

SZDSZ: Az ügyészségnek kötelessége lenne eljárni a közösség elleni uszítás ügyeiben

<p>A jelenlegi törvények alapján a rendőrségnek, az ügyészségnek és a bíróságoknak lehetősége és kötelessége hivatalból eljárni a közösség elleni izgatás alapvető eseteiben - mondta csütörtökön az SZDSZ frakcióvezető-helyettese. Gusztos Péter ezért interpellációt nyújt be a legfőbb ügyészhez, amelyben arra vár választ, hogy milyen alapon dönti el az ügyészség, hogy mikor indít hivatalból eljárást, illetve milyen normarendszer szabályozza ezt. A politikus emlékeztetett rá, hogy miközben az RTL Klub oknyomozó riportere ellen hivatalból indult eljárás, addig a nyíltan zsidózó politikusok ellen nem.</p>

Az elmúlt években erősödött a gyűlölet, a kirekesztés, ezért Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy a szociális feszültségek felerősödése kiváló feltételeket teremt a szélsőséges politikai erőknek saját propagandájuk - a korábbiaknál hatékonyabb - kifejtésére - mondta csütörtökön Gusztos Péter. Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese szerint, ha büntetlenül lehet cigányok, zsidók, melegek ellen uszítani, vagy fizikai erőszakot alkalmazni velük szemben, akkor ez a veszély előbb-utóbb mindenkit fenyegetni fog ebben az országban.

A politikus hozzátette: ha az állam hivatalos szervei tétlenül nézik, hogy egyes kisebbségi csoportok jogait hogyan sértik meg mások, ha elkezdődik egyes kisebbségek jogainak korlátozása, akkor előbb-utóbb valamennyi magyar állampolgár szabadságjogai veszélybe kerülnek. Az SZDSZ ezért felszólítja az erre a célra fenntartott állam intézményeket, hogy végezzék a dolgukat a hatályos jogrendszer alapján.

A politikus példaként hozta fel, hogy az RTL Klub oknyomozó riportere ellen hivatalból indított eljárást az ügyészség, miközben az újságíró rokkantigazolványokkal való visszaéléseket derített fel. Az ügyészség ebben az esetben fontosnak tartotta, hogy hivatalból - tehát nem feljelentésre - kezdeményezzen eljárást az újságíróval szemben azzal a gyanúval, hogy hivatalos személy által elkövetett okirat-hamisításban bűnsegéd volt.

Ehhez képest nincs olyan uszítás, amelyre az ügyészség bármilyen aktivitással válaszolna - tette hozzá Gusztos Péter. A liberális politikus példaként hozta fel Morvai Krisztina nyílt levelét, amelyben felszólítja a Jobbikkal szimpatizálókat, hogy amennyiben SZDSZ-es politikussal találkoznak, fejezzék ki, hogy a magyar nép megveti az liberális pártot és a közéletből való eltűnésüket követeli. Gusztos Péter megemlítette a Magyar Fórum címlapját, amelyben Surányi Györgyöt egy Dávid-csillaggal ábrázolták, de szóba hozta a Jobbik tiszaeszlári megemlékezését is, ahol elképzelhetőnek nevezték, hogy ácskapoccsal rögzítsék a zsidó vallásúak fejére a kipát.

Az SZDSZ az ügyben interpellációt nyújt be a legfőbb ügyészhez, amelyben arra vár választ, hogy milyen alapon dönti el az ügyészség, hogy mikor indít hivatalból eljárást és mikor nem, illetve milyen normarendszer szabályozza ezt. Ha az ügyészség ezután sem intézkedik, akkor a párt tagjai megteszik a szükséges büntetőfeljelentéseket.

Gusztos Péter a jövő keddi konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatban azt mondta, hogy a frakció csak a leendő kormány tagjainak, illetve programjának ismeretében dönt majd annak támogatásáról. A keddi frakcióülésen derül ki az is, hogy egységesen szavaz-e a párt, illetve a másként voksolók milyen szankciókra számíthatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!