Friss hírek

2009.04.29. 14:05

Százmilliárdokat vitt el a válság a hazai milliárdosoktól - Napi Gazdaság top 100

<p>A 2008. őszén kiterebélyesedett gazdasági világválság a magyar milliárdosok vagyonát is megcsapolta: a 100 leggazdagabb között a vagyonvesztés mértéke 440 milliárd forint, igaz, sokan gyarapították vagyonukat, az összesített veszteség így 380 milliárd forint. A legtöbbet Demján Sándor bukott, 2008-as 300 milliárdos vagyona 140 milliárdra olvadt, a tavalyi állapothoz képest azonban még nála is többet vesztett Csányi Sándor, akinek 160 milliárdja kevesebb, mint a harmadára, 50 milliárdra olvadt, amivel a másodikról a hatodik helyre csúszott vissza. Mínusz 16 milliárddal idén második Várszegi Gábor, a bronzérmes Széles Gábor viszont 3 és fél milliárddal gazdagabb lett - derül ki a Napi Gazdaság 2009-es top 100-as listájából. Az idén "legszegényebb mágnások" 4 és fél milliárd vagyont tudhatnak magukénak.</p>

Mint a világon mindenütt, a leggazdagabbak is megérezték a válságot. Magyarországon tavaly ősztől 2009. áprilisáig százmilliárdokkal értékelődtek le a főként gazdasági társaságokban és ingatlanokban lévő vagyonok. Az utóbbi évek talán legdinamikusabb iparága, az ingatlanfejlesztés különösen megérzi a válságot, ami a magyarázat Demján Sándor óriási vagyonvesztésére. Az első öt helyezett (Demján, Várszegi, Széles, Leisztinger Tamás és Veres Tibor) érdekeltségeiben mind nagy szerepe van az ingatlannak. Az OTP-vezér Csányi esetében viszont a bankban tulajdonolt részének, több, mint 3 millió részvény értékének elolvadása játszott fontos szerepet: a részvényportfólió egy év alatt 24-ről 7 milliárdra értékelődött le. Nem használt az elmúlt pár hónap Csányi kiterjedt élelmiszeripari érdekeltségeinek sem.

A hazai milliárdosok vagyonának alakulásában nagy szerepet kapott a forint jelentős gyengülése 2008 utolsó negyedévében. Az euróban számolt tulajdonok veszítettek értékükből, a forintban kifejezettek pedig gyarapodtak.

Tavaly óta azért fel is törtek néhányan. Van hat új milliárdos a toplistán. A 25. helyre felkerült Bakonyi Árpád és családja becsült vagyona 16 milliárd forint, érdekeltségeik a vegy- és alumíniumiparban vannak. Bekerült a top 100-ban az egykori médiacézár Fenyő János egyik legközelebbi bizalmasa, Szilvássy Csilla is, aki a Vico-birodalomban lévő tulajdonrészéért kapott pénzből a vegyiparba fektetett be, becsült vagyona csaknem 5 milliárd forint. Változatlanul a listán van Fenyő özvegye, Kristyán Judit, akinek vagyonát éveken át 15 milliárdban határozták meg, noha az egykori manöken több, mint tíz éve külföldön él, az örökség egy alapítványban van, mostani értéke 10 milliárd a napi Gazdaság szerint. Magyarország 100 leggazdagabb embere között egyébként négy nő található.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!